Zapiekanka makaronowa z papryką
Zapiekanka makaronowa z papryką
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Papryki kroimy w drobną kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy groszek i pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy
- Makaron z warzywami przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Następnie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placuszki bananowo-gryczane
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >Makaron ryżowy z krewetkami
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów
Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…
WIĘCEJ >Ziołowe paluszki ziemniaczane
Chili drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski Do osobnej…
WIĘCEJ >