fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka makaronowa z papryką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-67
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka makaronowa z papryką

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy groszek i pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy
  • Makaron z warzywami przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżowy piesek

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z szynki wycinamy kawałki na kształt uszek i kokardy Sałatę rwiemy na małe kawałki Ogórka kroimy w plastry Oliwki kroimy w paski Z papryki żółtej wycinamy małe kółko Z…

WIĘCEJ >

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >

Puree z bakłażana

Gotujemy bakłażana pokrojonego na mniejsze części około 20 minut (do miękkości). Odlewamy wodę i blendujemy bakłażana z masłem i przyprawami. Podajemy.

WIĘCEJ >

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >