fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka makaronowa z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc3769e91-bc2b-4206-9256-82aca91f8f36
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka makaronowa z papryką

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Papryki kroimy w drobną kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Dodajemy papryki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy groszek i pomidory, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, a zawartość patelni przenosimy do miski z makaronem i dokładnie mieszamy
  • Makaron z warzywami przenosimy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Następnie posypujemy zapiekankę serem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Ziołowe paluszki ziemniaczane

Chili drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >