Fasolka szparagowa z papryką
Fasolka szparagowa z papryką
Przygotowanie
- Paprykę kroimy wzdłuż na pół, wykrajamy szypułkę i usuwamy nasiona z białymi błonkami
- Połówki papryki układamy na talerzu, polewamy wodą i szczelnie przykrywamy folią spożywczą
- Następnie wkładamy papryki do mikrofalówki i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
- Po tym czasie odstawiamy papryki do ostygnięcia na ok. 5 minut, bez zdejmowania folii
- Następnie ściągamy z papryki skórkę, a miąższ kroimy w wąskie paski
- Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę
- Z wszystkich pomarańczy wyciskamy sok i wlewamy go do rondla
- Dodajemy skórkę i gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż większość soku odparuję
- Zagęszczony sok przelewamy do blendera, dodajemy tłuszcz i blendujemy przez ok. 10 sekund
- Zawartość blendera przelewamy do rondla, dodajemy paprykę i przyprawy, mieszamy i lekko podgrzewamy na wolnym ogniu
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy fasolkę na parze przez ok. 10-12 minut
- Następnie przenosimy fasolkę na talerz i polewamy sosem z papryką, mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z fasolką szparagową.
Autor
Lista składników
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (600 g)
- Pomarańcza (450 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Woda (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Minestrone z kapustą i fasolką szparagową
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchewki obieramy i kroimy na kawałki Fasolkę kroimy na pół (końcówki odcinamy) W garnku rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…
WIĘCEJ >Czosnkowa fasolka szparagowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową Fasolkę szparagową oczyszczamy, odcinamy końcówki i wrzucamy do miski Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski z fasolką Do miski z fasolką…
WIĘCEJ >Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kurczaka z fasolką szparagową
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >