Papryka nadziewana cukinią i komosą ryżową
Papryka nadziewana cukinią i komosą ryżową
Przygotowanie
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Cukinię kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zmięknie)
- Następnie przenosimy cukinię do miski, dodajemy komosę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Z papryk odcinamy „czapeczki” czyli górne części, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy wnętrze komosą z cukinią
- Papryki przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy papryki z piekarnika, posypujemy pokruszoną fetą, ponownie przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (920 g)
- Komosa ryżowa biała (360 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Ser feta (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.