fbpx
logo
Szukaj
open close

Papryka nadziewana mięsem mielonym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6e0952b4-5a65-4dfe-9986-9b747eeb185b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Papryka nadziewana mięsem mielonym

Przygotowanie

  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy
  • Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy
  • Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy orzechy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso oraz cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy przecier, zieleninę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Do papryk nakładamy zawartość patelni, a następnie układamy papryki ciasno w naczyniu żaroodpornym
  • Następnie przykrywamy papryki wierzchami, wlewamy do naczynia wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (920 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (125 g)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Przecier pomidorowy (75 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Orzechy piniowe (20 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z musem malinowym

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Maliny blendujemy na jednolity mus Ryżankę przenosimy do miski i polewamy musem

WIĘCEJ >

Dynia grillowana i jajo sadzone

Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…

WIĘCEJ >

Ryba po kreolsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Seler kroimy na małe kawałki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…

WIĘCEJ >

Słoneczna sałatka owocowa

Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Ananasa…

WIĘCEJ >