Papryka nadziewana mięsem mielonym
Papryka nadziewana mięsem mielonym
Przygotowanie
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy
- Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy
- Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy orzechy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso oraz cebulę i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przecier, zieleninę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
- Do papryk nakładamy zawartość patelni, a następnie układamy papryki ciasno w naczyniu żaroodpornym
- Następnie przykrywamy papryki wierzchami, wlewamy do naczynia wodę i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia nadziewanych papryk.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (920 g)
- Bulion mięsny (300 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (125 g)
- Woda (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Przecier pomidorowy (75 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Orzechy piniowe (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryżanka z musem malinowym
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Maliny blendujemy na jednolity mus Ryżankę przenosimy do miski i polewamy musem
WIĘCEJ >Dynia grillowana i jajo sadzone
Dynię kroimy w plastry, grubości około 0,5 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy plastry dyni Lekko solimy i pieprzymy Smażymy z każdej strony po 3-4 min Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Wybijamy…
WIĘCEJ >Ryba po kreolsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Seler kroimy na małe kawałki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…
WIĘCEJ >Słoneczna sałatka owocowa
Do rondla wlewamy wodę i sok z cytryny, dodajemy miód i podgrzewamy na małym ogniu, do momentu rozpuszczenia się miodu, a następnie odkładamy rondel do ostygnięcia Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół Ananasa…
WIĘCEJ >