fbpx
Szukaj
open close

Pascha z bakaliami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c04649f03-85ce-4b33-8c25-624bc288a108
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pascha z bakaliami

Przygotowanie

  • Cukier mielimy w młynku do kawy
  • Jaja wybijamy do miski, dodajemy śmietanę i miksujemy
  • Do rondla wlewamy mleko i zagotowujemy
  • Do gotującego się mleka dolewamy jaja ze śmietaną i ogrzewamy chwilę na wolnym ogniu, aż powstanie serek (nie zaprowadzamy do zagotowania)
  • Masa powinna wyglądać tak, jakby się zważyła
  • Rondel ściągamy z kuchenki, serek przelewamy przez sitko i odkładamy do ostygnięcia
  • Tłuszcz ucieramy mikserem z cukrami
  • Do tłuszczu dodajemy stopniowo po łyżce ostudzonego serka i miksujemy
  • Na koniec wrzucamy do masy bakalie i dokładnie mieszamy
  • Miskę (najlepiej salaretkę) wykładamy gazą i przekładamy do niej masę
  • Następnie obciążamy z góry talerzem
  • Miskę wkładamy do lodówki i schładzamy paschę
  • Przed podaniem wyciągamy paschę z miski i usuwamy gazę
  • Opcjonalnie na wierzch paschy możemy ułożyć owoce świeże lub z puszki np. brzoskwinię i posypać dodatkowo orzechami np. pistacjami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (1500 g)
  • Jajo kurze (255 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Masło (200 g)
  • Śmietana 18% (180 g)
  • Morela suszona (25 g)
  • Daktyl (25 g)
  • Rodzynki (25 g)
  • Figa suszona (25 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (25 g)
  • Migdał (25 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (10 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Lodówka, Mikser, Miska, Młynek elektryczny, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezsernik dyniowo-korzenny

Spód Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Piernik kokosowy

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Mazurek kajmakowy

Kruche ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cukier mielimy w młynku do kawy Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy (…)

WIĘCEJ >

Przepyszny jabłecznik na ciepło

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo (…)

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na (…)

WIĘCEJ >