Bezsernik dyniowo-korzenny
Bezsernik dyniowo-korzenny
Przygotowanie
Spód
- Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
- Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na jednolitą, lekko klejącą się masę
- Tortownicę równomiernie wykładamy masą i dociskamy do dołu, po czym wkładamy do lodówki (w tym czasie przygotowujemy masę dyniowo-nerkowcową)
Masa dyniowo-nerkowcowa
- Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy sokiem i odkładamy na ok. 3-4 godz., po czym odcedzamy
- Daktyle zalewamy wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody – czyli na 150 g daktyli 250 ml wody) i odkładamy na ok. 1 godz., po czym odcedzamy
- Do blendera wlewamy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, dodajemy orzechy oraz purée z dyni i całość blendujemy na gładką masę
- Z wanilii wydłubujemy ziarenka i przenosimy do moździerza, dodajemy kardamon i rozgniatamy na pył
- Do blendera dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Agar dokładnie mieszamy z wodą (1/9 ilości – czyli w tych proporcjach 40 ml)
- W garnku zagotowujemy pozostałą wodę, wlewamy agar, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Gdy pojawią się bąbelki – gotujemy jeszcze przez ok. 30 sek., od czasu do czasu mieszając
- Następnie wlewamy agar do masy dyniowo-nerkowcowej i dokładnie blendujemy
- Gotową masę wylewamy na spód i opcjonalnie dekorujemy owocami (np. malinami lub truskawkami), po czym przykrywamy talerzykiem (lub folią spożywczą) i wkładamy do lodówki na kilka godz. (a najlepiej na całą noc)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Spód
- Orzech laskowy (240 g)
- Daktyl (75 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Masa dyniowo-nerkowcowa
- Sok z pomarańczy 100% (500 g)
- Woda (350 ml)
- Purée z dyni (przecier) (300 g)
- Orzech nerkowca (180 g)
- Daktyl (150 g)
- Agar-agar (6 g)
- Kardamon – ziarno (4 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.