fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezsernik dyniowo-korzenny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a37cf2f-33f9-4a8f-ae1a-34dd90499cee
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezsernik dyniowo-korzenny

Przygotowanie

Spód

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy
  • Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na jednolitą, lekko klejącą się masę
  • Tortownicę równomiernie wykładamy masą i dociskamy do dołu, po czym wkładamy do lodówki (w tym czasie przygotowujemy masę dyniowo-nerkowcową)

Masa dyniowo-nerkowcowa

  • Orzechy wsypujemy do miski, zalewamy sokiem i odkładamy na ok. 3-4 godz., po czym odcedzamy
  • Daktyle zalewamy wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody – czyli na 150 g daktyli 250 ml wody) i odkładamy na ok. 1 godz., po czym odcedzamy
  • Do blendera wlewamy daktyle wraz z wodą, w której się moczyły, dodajemy orzechy oraz purée z dyni i całość blendujemy na gładką masę
  • Z wanilii wydłubujemy ziarenka i przenosimy do moździerza, dodajemy kardamon i rozgniatamy na pył
  • Do blendera dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Agar dokładnie mieszamy z wodą (1/9 ilości – czyli w tych proporcjach 40 ml)
  • W garnku zagotowujemy pozostałą wodę, wlewamy agar, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Gdy pojawią się bąbelki – gotujemy jeszcze przez ok. 30 sek., od czasu do czasu mieszając
  • Następnie wlewamy agar do masy dyniowo-nerkowcowej i dokładnie blendujemy
  • Gotową masę wylewamy na spód i opcjonalnie dekorujemy owocami (np. malinami lub truskawkami), po czym przykrywamy talerzykiem (lub folią spożywczą) i wkładamy do lodówki na kilka godz. (a najlepiej na całą noc)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Spód

  • Orzech laskowy (240 g)
  • Daktyl (75 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Masa dyniowo-nerkowcowa

  • Sok z pomarańczy 100% (500 g)
  • Woda (350 ml)
  • Purée z dyni (przecier) (300 g)
  • Orzech nerkowca (180 g)
  • Daktyl (150 g)
  • Agar-agar (6 g)
  • Kardamon – ziarno (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Robot kuchenny, Sitko, Talerz, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z musem dyniowym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji, a następnie odcedzamy Kaszę przenosimy do miski, dodajemy mus dyniowy i mieszamy

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – sówka i rakieta z serem

Sówka Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >