fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Korzenne bułeczki drożdżowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96dadd37-242b-4807-a243-abc93a5a57e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Korzenne bułeczki drożdżowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pojawiła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (zostawiamy ok. 3 łyżki), wszystkie przyprawy i 3/5 ilości cukru, dodajemy tłuszcz oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy dłońmi
  • W środku ciasta formujemy zagłębienie, w które wlewamy masę drożdżową oraz wodę (125 ml) i całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto
  • Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, po czym przenosimy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz., aby zwiększyło objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto lekko uderzamy w misce, po czym przenosimy je na podsypaną mąką stolnicę
  • Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia
  • Do miski wsypujemy pozostały cukier i odłożoną mąkę, dolewamy wodę (ok. 30 ml) i całość dokładnie mieszamy
  • Na każdej bułce robimy krzyżyk i układamy na nim pastę
  • Bułeczki pieczemy przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (635 g)
  • Woda (280 ml)
  • Rodzynki (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier trzcinowy (45 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Łyżka drewniana, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z bekonem

Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki Szczypiorek siekamy Ziemniaki dokładnie szorujemy, nakłuwamy widelcem skórkę i wkładamy na ok. 10 minut do mikrofalówki Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki układamy na blachę i…

WIĘCEJ >

Bułka żytnia z letnimi warzywami

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem Wszystkie warzywa nakładamy na jedną połówkę bułki, posypujemy przyprawami i nakładamy drugą połówkę bułki

WIĘCEJ >

Pieczone kotlety wołowe

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Anchois drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy musztardę oraz przyprawy (estragon) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do naczynia płaskiego (niemetalowego), nacieramy marynatą i odstawiamy na…

WIĘCEJ >