fbpx
logo
Szukaj
open close

Korzenne bułeczki drożdżowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96dadd37-242b-4807-a243-abc93a5a57e2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Korzenne bułeczki drożdżowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy, a następnie ściągamy rondel z kuchenki
  • Do miski wsypujemy drożdże, odrobinę mąki (ok. 2 łyżeczki na podstawową ilość porcji) i 1/5 ilości cukru, dolewamy ciepłą wodę (125 ml) i mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 15 minut, aby pojawiła się piana
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę (zostawiamy ok. 3 łyżki), wszystkie przyprawy i 3/5 ilości cukru, dodajemy tłuszcz oraz rodzynki i całość dokładnie mieszamy dłońmi
  • W środku ciasta formujemy zagłębienie, w które wlewamy masę drożdżową oraz wodę (125 ml) i całość mieszamy drewnianą łyżką do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto
  • Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto, po czym przenosimy je do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godz., aby zwiększyło objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto lekko uderzamy w misce, po czym przenosimy je na podsypaną mąką stolnicę
  • Z ciasta formujemy bułeczki, układamy je na blasze i pozostawiamy do wyrośnięcia
  • Do miski wsypujemy pozostały cukier i odłożoną mąkę, dolewamy wodę (ok. 30 ml) i całość dokładnie mieszamy
  • Na każdej bułce robimy krzyżyk i układamy na nim pastę
  • Bułeczki pieczemy przez ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułeczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (635 g)
  • Woda (280 ml)
  • Rodzynki (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier trzcinowy (45 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Łyżka drewniana, Miska, Piekarnik, Rondel, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodkie bułeczki dyniowe

Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski przesiewamy (…)

WIĘCEJ >

Razowe bułeczki z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz (…)

WIĘCEJ >

Zapiekane bułeczki z serem i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułki kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną (…)

WIĘCEJ >