Słodkie bułeczki dyniowe
Słodkie bułeczki dyniowe
Przygotowanie
- Tłuszcz kroimy w kostkę
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C
- Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy
- Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką
- Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, dodajemy purée z dyni oraz połowę mleka i dokładnie mieszamy
- Uzyskaną masę dodajemy do ciasta i łączymy składniki za pomocą noża, nie mieszając za dużo
- Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm
- Szklanką (lub okrągłą foremką) wycinamy z ciasta kółka, które następnie układamy na formie i smarujemy mlekiem
- Bułeczki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.
Bułeczki możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami np. z dżemem lub serem.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Purée z dyni (przecier) (150 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Mleko kokosowe (60 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Razowe bułki z sezamem
Tłuszcz (masło) wkładamy do miski, a następnie do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie Dodajemy ciepłą wodę (1/6 ilości), cukier…
WIĘCEJ >Razowe bułeczki z serem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól Dodajemy tłuszcz i rozcierając palcami łączymy go z mąką Cebulę obieramy Cebulę i sery…
WIĘCEJ >Zapiekane bułeczki z serem i boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułki kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną do góry Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na skwarki Na bułki…
WIĘCEJ >Bułki bezglutenowe
Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…
WIĘCEJ >