fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodkie bułeczki dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c165cac99-375e-4271-89f7-2cc49eae7acd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodkie bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy
  • Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką
  • Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, dodajemy purée z dyni oraz połowę mleka i dokładnie mieszamy
  • Uzyskaną masę dodajemy do ciasta i łączymy składniki za pomocą noża, nie mieszając za dużo
  • Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm
  • Szklanką (lub okrągłą foremką) wycinamy z ciasta kółka, które następnie układamy na formie i smarujemy mlekiem
  • Bułeczki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.

Bułeczki możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami np. z dżemem lub serem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Purée z dyni (przecier) (150 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Risotto z sosem Bolognese

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kalafiora ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dolewamy bulion…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na „low”) Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >