fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodkie bułeczki dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c165cac99-375e-4271-89f7-2cc49eae7acd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodkie bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy
  • Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką
  • Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, dodajemy purée z dyni oraz połowę mleka i dokładnie mieszamy
  • Uzyskaną masę dodajemy do ciasta i łączymy składniki za pomocą noża, nie mieszając za dużo
  • Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm
  • Szklanką (lub okrągłą foremką) wycinamy z ciasta kółka, które następnie układamy na formie i smarujemy mlekiem
  • Bułeczki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.

Bułeczki możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami np. z dżemem lub serem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Purée z dyni (przecier) (150 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…

WIĘCEJ >

Sałatka lodowa

Sałatę kroimy na paski Pomidory kroimy na ćwiartki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Zieleninę drobno siekamy Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >