fbpx
logo
Szukaj
open close

Słodkie bułeczki dyniowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c165cac99-375e-4271-89f7-2cc49eae7acd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Słodkie bułeczki dyniowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz kroimy w kostkę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy
  • Dodajemy tłuszcz i ucieramy dłońmi razem z mąką
  • Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, dodajemy purée z dyni oraz połowę mleka i dokładnie mieszamy
  • Uzyskaną masę dodajemy do ciasta i łączymy składniki za pomocą noża, nie mieszając za dużo
  • Następnie wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm
  • Szklanką (lub okrągłą foremką) wycinamy z ciasta kółka, które następnie układamy na formie i smarujemy mlekiem
  • Bułeczki wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułeczek.

Bułeczki możesz podawać z różnymi, ulubionymi dodatkami np. z dżemem lub serem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Purée z dyni (przecier) (150 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Razowe bułki z sezamem

Tłuszcz (masło) wkładamy do miski, a następnie do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski przesiewamy mąkę, (…)

WIĘCEJ >

Razowe bułeczki z serem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz (…)

WIĘCEJ >

Zapiekane bułeczki z serem i boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułki kroimy na pół i kładziemy przeciętą stroną (…)

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia (…)

WIĘCEJ >

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej. Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową. W (…)

WIĘCEJ >