fbpx
logo
Szukaj
open close

Razowe bułki z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23ee244a-b03a-41ae-adac-4c6be8444af3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Razowe bułki z sezamem

Przygotowanie

  • Tłuszcz (masło) wkładamy do miski, a następnie do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
  • Dodajemy ciepłą wodę (1/6 ilości), cukier oraz drożdże i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż pojawi się piana, jeśli się nie pojawi – przygotowujemy roztwór od nowa)
  • Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę oraz tłuszcz (masło i połowę oliwy) i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy kulę, którą następnie wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (oliwą) miski
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem (oliwą)
  • Z ciasta formujemy kulki i układamy na przygotowanej wcześniej blasze, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby urosły
  • Bułki smarujemy pozostałym tłuszczem (oliwą) i posypujemy sezamem oraz przyprawami (ziołami prowansalskimi)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Mikrofalówka, Miska, Piekarnik, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona jagnięcina z cytryną

Mięso powinno być w jednym kawałku W mięsie wykonujemy kilka niewielkich, głębokich na 2 cm nacięć Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wkładamy w nacięcia w mięsie Następnie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego Do miski…

WIĘCEJ >

Cukinia w sosie pomidorowo-ziołowym

Czosnek obieramy i drobno siekamy Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż zrobi…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >