fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Razowe bułki z sezamem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23ee244a-b03a-41ae-adac-4c6be8444af3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Razowe bułki z sezamem

Przygotowanie

  • Tłuszcz (masło) wkładamy do miski, a następnie do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
  • Dodajemy ciepłą wodę (1/6 ilości), cukier oraz drożdże i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż pojawi się piana, jeśli się nie pojawi – przygotowujemy roztwór od nowa)
  • Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę oraz tłuszcz (masło i połowę oliwy) i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy kulę, którą następnie wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (oliwą) miski
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem (oliwą)
  • Z ciasta formujemy kulki i układamy na przygotowanej wcześniej blasze, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby urosły
  • Bułki smarujemy pozostałym tłuszczem (oliwą) i posypujemy sezamem oraz przyprawami (ziołami prowansalskimi)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Woda (300 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Folia spożywcza, Mikrofalówka, Miska, Piekarnik, Sitko, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiące zapiekane szparagi

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >

Zapiekane pomidory z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Pomidory kroimy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szpinaku z fetą

Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski i posypujemy pokruszonym serem oraz pestkami i polewamy tłuszczem oraz octem

WIĘCEJ >