Razowe bułki z sezamem
Razowe bułki z sezamem
Przygotowanie
- Tłuszcz (masło) wkładamy do miski, a następnie do mikrofalówki i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie pośrodku formujemy zagłębienie
- Dodajemy ciepłą wodę (1/6 ilości), cukier oraz drożdże i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż pojawi się piana, jeśli się nie pojawi – przygotowujemy roztwór od nowa)
- Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę oraz tłuszcz (masło i połowę oliwy) i całość dokładnie mieszamy
- Ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i formujemy kulę, którą następnie wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (oliwą) miski
- Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę smarujemy tłuszczem (oliwą)
- Z ciasta formujemy kulki i układamy na przygotowanej wcześniej blasze, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz., aby urosły
- Bułki smarujemy pozostałym tłuszczem (oliwą) i posypujemy sezamem oraz przyprawami (ziołami prowansalskimi)
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 bułki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Woda (300 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sezam biały (10 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Sól morska (3 g)
- Drożdże w proszku (3 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące zapiekane szparagi
Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut
WIĘCEJ >Zapiekane pomidory z ziołami
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z czosnkiem Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Pomidory kroimy…
WIĘCEJ >Sałatka ze szpinaku z fetą
Rzodkiewki kroimy w plastry Pomidora kroimy w ćwiartki Wszystkie warzywa wkładamy do miski i posypujemy pokruszonym serem oraz pestkami i polewamy tłuszczem oraz octem
WIĘCEJ >