fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Razowe bułeczki z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73bfa780-a79e-4558-9978-20f24b57bac3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Razowe bułeczki z serem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól
  • Dodajemy tłuszcz i rozcierając palcami łączymy go z mąką
  • Cebulę obieramy
  • Cebulę i sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mąką i całość dokładnie mieszamy
  • Dolewamy mleko (zostawiamy ok. 2 łyżki) i szybko mieszamy, aby powstało miękkie ciasto
  • Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dolewamy do niego stopniowo pozostałe mleko
  • Z ciasta formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonej mąką stolnicy
  • Następnie lekko zagniatamy ciasto, po czym rozpłaszczamy je na placek o grubości ok. 2 cm
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm
  • Następnie układamy kółka na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (500 g)
  • Mleko kokosowe (220 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony schab

Na deskę kładziemy czosnek, posypujemy go przyprawami (solą) i rozgniatamy Pastę czosnkową przenosimy do miski, dodajemy pozostałe przyprawy (pieprz, kminek, majeranek i paprykę) i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso dokładnie…

WIĘCEJ >

Marynowana i kwaszona cukinia z curry

Cukinię kroimy w słupki lub pół plastry Cebulę obieramy i kroimy w plastry Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól oraz curry i zagotowujemy Do słoików wkładamy cukinię, cebulę oraz koper, dosypujemy nasiona gorczycy…

WIĘCEJ >

Bulion kostny

Wkładamy różne rodzaje kości do dużego garnka Zalewamy wodą (ok 3-4 litry, tak by przykryło kości) Dolewamy ok 50 ml octu jabłkowego (jeśli gotujemy w 3-4 litrach wody) Gotujemy na małym ogniu od 8 do…

WIĘCEJ >

Ciasto bardzo bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, orzechy oraz owoce suszone i całość dokładnie mieszamy Do blendera (lub miksera) wybijamy jaja, dodajemy cukier oraz cynamon i…

WIĘCEJ >