Razowe bułeczki z serem
Razowe bułeczki z serem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól
- Dodajemy tłuszcz i rozcierając palcami łączymy go z mąką
- Cebulę obieramy
- Cebulę i sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mąką i całość dokładnie mieszamy
- Dolewamy mleko (zostawiamy ok. 2 łyżki) i szybko mieszamy, aby powstało miękkie ciasto
- Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dolewamy do niego stopniowo pozostałe mleko
- Z ciasta formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonej mąką stolnicy
- Następnie lekko zagniatamy ciasto, po czym rozpłaszczamy je na placek o grubości ok. 2 cm
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm
- Następnie układamy kółka na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.
Autor
Lista składników
- Mąka razowa (500 g)
- Mleko kokosowe (220 ml)
- Cebula (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Kokosowa tarta malinowa
Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Purée z marchwi i pasternaku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew z pasternakami obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy marchew z pasternakiem i smażymy…
WIĘCEJ >