fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chińskie bułki z wieprzowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23bbe96-a454-4683-98bc-17c4f7065720
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chińskie bułki z wieprzowiną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Do osobnej miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10-15 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu (oliwy) i całość mieszamy na konsystencję grudkowatego ciasta
  • Następnie zagniatamy ciasto na podsypanej mąką stolnicy przez ok. 8-10 minut
  • Gdy ciasto będzie gładkie i miękkie – wsadzamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odkładamy na ok. 1,5 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso, dolewamy sosy i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Z ciasta formujemy spłaszczone krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz, po czym zaginamy brzegi ciasta do góry i ściskamy palcami, zamykając nadzienie w środku
  • Przygotowane bułki przykrywamy czystą ściereczką
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia i partiami gotujemy bułki nad rondlem przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą puszyste)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka pszenna (500 g)
  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sos hoisin (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Rondel, Stolnica, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana mięsem mielonym

W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…

WIĘCEJ >