fbpx
logo
Szukaj
open close

Chińskie bułki z wieprzowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf23bbe96-a454-4683-98bc-17c4f7065720
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chińskie bułki z wieprzowiną

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
  • Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przenosimy mięso do miski
  • Do osobnej miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10-15 minut (aż pojawi się piana)
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu (oliwy) i całość mieszamy na konsystencję grudkowatego ciasta
  • Następnie zagniatamy ciasto na podsypanej mąką stolnicy przez ok. 8-10 minut
  • Gdy ciasto będzie gładkie i miękkie – wsadzamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odkładamy na ok. 1,5 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso, dolewamy sosy i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Z ciasta formujemy spłaszczone krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz, po czym zaginamy brzegi ciasta do góry i ściskamy palcami, zamykając nadzienie w środku
  • Przygotowane bułki przykrywamy czystą ściereczką
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia i partiami gotujemy bułki nad rondlem przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą puszyste)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 bułki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sos hoisin (10 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Drożdże w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Rondel, Stolnica, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kurczak po teksańsku z chili

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…

WIĘCEJ >

Flaczki z boczniaków

Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >