Chińskie bułki z wieprzowiną
Chińskie bułki z wieprzowiną
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie przenosimy mięso do miski
- Do osobnej miski wsypujemy cukier i drożdże, dolewamy ciepłą wodę i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 10-15 minut (aż pojawi się piana)
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy drożdże oraz 2/3 ilości tłuszczu (oliwy) i całość mieszamy na konsystencję grudkowatego ciasta
- Następnie zagniatamy ciasto na podsypanej mąką stolnicy przez ok. 8-10 minut
- Gdy ciasto będzie gładkie i miękkie – wsadzamy je do natłuszczonej miski, przykrywamy i odkładamy na ok. 1,5 godz.
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy mięso, dolewamy sosy i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Z ciasta formujemy spłaszczone krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz, po czym zaginamy brzegi ciasta do góry i ściskamy palcami, zamykając nadzienie w środku
- Przygotowane bułki przykrywamy czystą ściereczką
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia i partiami gotujemy bułki nad rondlem przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą puszyste)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 bułki.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Wieprzowina karkówka (500 g)
- Woda (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sos ostrygowy (20 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sos hoisin (10 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Drożdże w proszku (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Kurczak po teksańsku z chili
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…
WIĘCEJ >Flaczki z boczniaków
Boczniaki oczyszczamy starannie papierowym ręcznikiem, kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >