fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasta fasolowa z jabłkiem i pieczoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5fc745f5-7448-4e11-8692-5deb16e60f6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasta fasolowa z jabłkiem i pieczoną papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Paprykę kroimy na kawałki (pestki usuwamy), kładziemy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Upieczoną paprykę przenosimy do szczelnie zamykanego woreczka i odkładamy do ostygnięcia (dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić)
  • Papryki obieramy ze skórki
  • Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy jabłko, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do blendera, dodajemy paprykę oraz fasolę i całość blendujemy na gładką pastę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Opcjonalnie możemy skropić pastę tłuszczem (np. oliwą) i posypać przyprawami (np. wędzoną, ostrą lub słodką papryką)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (210 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Fasola biała z puszki (170 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Masło truskawkowe

Wiórki wsypujemy do robota kuchennego i ucieramy przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą miały gładką, maślaną konsystencję) Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji Powstałe masło przeciskamy przez gęste sitko…

WIĘCEJ >

Ostre masło

Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili i zieleninę drobno siekamy (z chili usuwamy pestki) Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Pasta z bakłażana

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy bakłażany i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie robić się brązowa i pękać)…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >