Pasta fasolowa z jabłkiem i pieczoną papryką
Pasta fasolowa z jabłkiem i pieczoną papryką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Paprykę kroimy na kawałki (pestki usuwamy), kładziemy na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Upieczoną paprykę przenosimy do szczelnie zamykanego woreczka i odkładamy do ostygnięcia (dzięki temu skórka będzie łatwiej odchodzić)
- Papryki obieramy ze skórki
- Fasolę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy jabłko, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie zawartość patelni przenosimy do blendera, dodajemy paprykę oraz fasolę i całość blendujemy na gładką pastę
- Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy
- Opcjonalnie możemy skropić pastę tłuszczem (np. oliwą) i posypać przyprawami (np. wędzoną, ostrą lub słodką papryką)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.
Autor
Lista składników
- Cebula (210 g)
- Jabłko (180 g)
- Fasola biała z puszki (170 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.