Pasta tapenade z czarnych oliwek
Pasta tapenade z czarnych oliwek
Przygotowanie
- Oliwki i anchosi kroimy na kawałki, po czym przenosimy do blendera
- Zieleninę siekamy, dodajemy do blendera i miksujemy na pastę
- Cały czas blendując powoli dolewamy tłuszcz – tapenade powinno przypominać konsystencję gęstego sosu
- Pastę przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
- Chleb podpiekamy w tosterze i podajemy z pastą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.
Autor
Lista składników
- Oliwki czarne (300 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Anchois (sardela) (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Owsianka z chrupiącym jabłkiem
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Jabłko…
WIĘCEJ >Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Kanapki z awokado, rzodkiewką i roszponką
Awokado obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Kanapki smarujemy tłuszczem, układamy na nich roszponkę, awokado oraz rzodkiewkę i posypujemy przyprawami (jeśli są podane w składnikach)
WIĘCEJ >Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…
WIĘCEJ >