fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasta tapenade z czarnych oliwek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c13459c18-9138-4b41-8a77-c49ef7f968ca
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasta tapenade z czarnych oliwek

Przygotowanie

  • Oliwki i anchosi kroimy na kawałki, po czym przenosimy do blendera
  • Zieleninę siekamy, dodajemy do blendera i miksujemy na pastę
  • Cały czas blendując powoli dolewamy tłuszcz – tapenade powinno przypominać konsystencję gęstego sosu
  • Pastę przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Chleb podpiekamy w tosterze i podajemy z pastą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Oliwki czarne (300 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Anchois (sardela) (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Spaghetti alla puttanesca

Czosnek obieramy i drobno siekamy Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Pikantne szaszłyki z wołowiny

Do miski wlewamy tłuszcz, sok z cytryny i wodę, dodajemy musztardę, miód oraz przyprawy (oregano i pieprz) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z pietruszkowym pesto

Do blendera wkładamy natkę pietruszki oraz czosnek (bez łupin), dodajemy sok z cytryny, tłuszcz oraz sól i całość blendujemy na jednolitą masę Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Seler oraz pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw

Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…

WIĘCEJ >