Pasta tapenade z czarnych oliwek
Pasta tapenade z czarnych oliwek
Przygotowanie
- Oliwki i anchosi kroimy na kawałki, po czym przenosimy do blendera
- Zieleninę siekamy, dodajemy do blendera i miksujemy na pastę
- Cały czas blendując powoli dolewamy tłuszcz – tapenade powinno przypominać konsystencję gęstego sosu
- Pastę przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
- Chleb podpiekamy w tosterze i podajemy z pastą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.
Autor
Lista składników
- Oliwki czarne (300 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (280 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Anchois (sardela) (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciastka z owocami na ciepło
Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości) Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy Następnie przenosimy zawartość miski do rondla i stawiamy na średnim ogniu Dolewamy pozostałą wodę, dodajemy skórkę…
WIĘCEJ >Chleb z jabłkami i parmezanem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jabłka kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wsypujemy mąkę, proszek…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >