Pasta z wątróbki z gruszką
Pasta z wątróbki z gruszką
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min
- Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
- Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
- Zasmażamy 3-4 min
- Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz
- Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało)
- Dusimy 10 min i wyłączamy palnik
- Czekamy aż trochę wszystko przestygnie
- Wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przygotowania innych past z wątróbki oraz przepis na domowej roboty chleb gryczany, który może posłużyć jako dodatek do pasty.
Autor
Lista składników
- Kaczka wątróbka (200 g)
- Gruszka (130 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Smalec z gęsi (48 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >