Pasta z wątróbki z gruszką
Pasta z wątróbki z gruszką
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min
- Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek
- Kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli
- Zasmażamy 3-4 min
- Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz
- Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało)
- Dusimy 10 min i wyłączamy palnik
- Czekamy aż trochę wszystko przestygnie
- Wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz nasze pomysły na równie smaczną pastę z wątróbki. Znajduje się tam również przepis na domowy chleb gryczany na zakwasie, z którym możesz podać pastę.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki drobiowej (z kaczki, indyka, lub kurczaka)
- 1 cebula (100 g)
- 1 duża, dojrzała gruszka (130 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka majeranku (2 g)
- 4 łyżki smalcu gęsiego (60 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >Grillowana pierś z kaczki z szparagami
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…
WIĘCEJ >Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto
Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…
WIĘCEJ >