Pasta z wątróbki z jabłkiem
Pasta z wątróbki z jabłkiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min
- Jabłko kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i ogonek
- Kroimy jabłko w kostkę i dorzucamy do cebuli
- Zasmażamy 3-4 min, dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz
- Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało)
- Dusimy 10 min
- Wyłączamy palnik i czekamy aż trochę wszystko przestygnie
- Wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy 2 łyżki tłuszczu
- Miksujemy blenderem na gładką masę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Dieta – Protokół Autoimmunologiczny.
Uwagi
Możesz przyrządzić tę pastę z gruszką – podpięty przepis znajdziesz powyżej. Pastę podawaj z chlebem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis znajdziesz u góry.
Autor
Lista składników
- 200 g wątróbki drobiowej (z kaczki, indyka lub z kurczaka)
- 1 cebula (100 g)
- 1 jabłko (180 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku (5 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…
WIĘCEJ >Fritatta szpinakowa
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…
WIĘCEJ >Bananotka – ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…
WIĘCEJ >Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >