Pasta z pieczone kalafiora i masła orzechowego
Pasta z pieczone kalafiora i masła orzechowego
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy
- Ugotowany kalafior przenosimy do miski, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Następnie przenosimy kalafior na papier i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby nabrał lekko złotego koloru
- Upieczony kalafior odkładamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do blendera
- Dodajemy masło i dokładnie blendujemy na gładką pastę
- Dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.
Autor
Lista składników
- Kalafior (500 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (40 g)
- Musztarda (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasztet z ciecierzycy
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Cebulę z ciecierzycą mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy pozostałe składniki (poza oliwą) i…
WIĘCEJ >Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów
Kasze płuczemy na sitku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Kapustę, pomidory i zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś…
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >Cytrynowy dżem z cukinii
Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości) Dodajemy…
WIĘCEJ >