Pasta z awokado i pistacji
Pasta z awokado i pistacji
Przygotowanie
- Obierz awokado i zgnieć widelcem.
- Przeciśnij czosnek przez praskę.
- Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę.
- Dodaj awokado i czosnek.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem, ponieważ awokado ciemnieje lub dodaj sok z cytryny.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Pastę możesz zjeść z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie – zajrzyj w powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 średniej wielkości awokado (140 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 łyżki grubo zmielonych pistacji
- 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
- 2 cebule dymki (40 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sok z 1 cytryny (80 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jagodowy pudding z tapioki
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Czekoladowe pączusie
Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.
WIĘCEJ >Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >