Pasta z pieczonego selera
Pasta z pieczonego selera
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8-12 godz.
- Po tym czasie orzechy odcedzamy i obieramy ze skórki
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- W osobnym garnku zagotowujemy wodę
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm
- Następnie wkładamy seler do wrzącej wody i obgotowujemy przez ok. 3-4 minuty, po czym odcedzamy i osuszamy
- Seler smarujemy tłuszczem z obu stron, układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na kilka minut (pieczemy do momentu, aż seler będzie miękki i lekko się zarumieni)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką pastę
- Jeśli pasta jest za gęsta – możemy do niej dodać odrobinę wody
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.
Autor
Lista składników
- Seler korzeń (320 g)
- Cebula (105 g)
- Kasza jaglana (45 g)
- Woda (40 ml)
- Orzech laskowy (35 g)
- Migdał (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Masło ziołowe
Masło powinno mieć temp. pokojową Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
WIĘCEJ >Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >Krem śliwkowy z cynamonem
Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…
WIĘCEJ >