fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasta z pieczonego selera

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9165516b-9c71-4cc4-aaf5-a4f98cb90ff4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasta z pieczonego selera

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 8-12 godz.
  • Po tym czasie orzechy odcedzamy i obieramy ze skórki
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • W osobnym garnku zagotowujemy wodę
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Seler obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm
  • Następnie wkładamy seler do wrzącej wody i obgotowujemy przez ok. 3-4 minuty, po czym odcedzamy i osuszamy
  • Seler smarujemy tłuszczem z obu stron, układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na kilka minut (pieczemy do momentu, aż seler będzie miękki i lekko się zarumieni)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na gładką pastę
  • Jeśli pasta jest za gęsta – możemy do niej dodać odrobinę wody

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia past.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Seler korzeń (320 g)
  • Cebula (105 g)
  • Kasza jaglana (45 g)
  • Woda (40 ml)
  • Orzech laskowy (35 g)
  • Migdał (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Masło ziołowe

Masło powinno mieć temp. pokojową Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Krem śliwkowy z cynamonem

Śliwki kroimy w kostkę, przenosimy do miski, zalewamy sokiem z pomarańczy i odstawiamy na ok. 20 minut Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki do osobnej miski i skrapiamy…

WIĘCEJ >