fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Turecka pasta dyniowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c22c0f8c8-53fe-4bfd-82e7-c938e2b88bbb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Turecka pasta dyniowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Oliwki drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Cały czas mieszając dolewamy tłuszcz
  • Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tyg.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pestki dyni obrane (150 g)
  • Olej z pestek dyni ekologiczny (65 ml)
  • Cebula (30 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Oliwki zielone (6 g)
  • Trybula (świeża) (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Czosnek (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Niebanalne kotlety z indyka

Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż staną się chrupiące) Kromki chleba pieczemy w tosterze, a…

WIĘCEJ >