Turecka pasta dyniowa
Turecka pasta dyniowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Oliwki drobno siekamy
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
- Zieleninę drobno siekamy
- Wszystkie składniki (poza tłuszczem) umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
- Cały czas mieszając dolewamy tłuszcz
- Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tyg.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia past, które mogą posłużyć jako dodatek do chleba.
Autor
Lista składników
- Pestki dyni obrane (150 g)
- Olej z pestek dyni ekologiczny (65 ml)
- Cebula (30 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Oliwki zielone (6 g)
- Trybula (świeża) (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Czosnek (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Niebanalne kotlety z indyka
Cebulę i zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (chili, kmin, kurkumę i koper) i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym dodajemy mięso, cebulę oraz zieleninę i dokładnie…
WIĘCEJ >Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa na wywarze kostnym
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż staną się chrupiące) Kromki chleba pieczemy w tosterze, a…
WIĘCEJ >