fbpx
Szukaj
open close

Pasztet z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c01ea12c8-c90e-465b-a643-a54352ca385f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z kurczaka

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i kroimy na pół
  • Mięso (tuszkę) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe) i warzywa, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1-1,5 godz. (aż mięso zacznie odchodzić od kości)
  • W osobnym garnku gotujemy wątróbkę przez ok. 10-15 minut
  • Mięso z tuszki oddzielamy od kości i pozbawiamy ścięgien i skóry
  • Bułkę moczymy w wywarze z mięsa i warzyw, a kiedy zmięknie, odciskamy z niej nadmiar płynu
  • Mięso z tuszki, wątróbkę, boczek, bułkę i warzywa (poza cebulą) mielimy dwukrotnie na standardowym sitku maszynki
  • Do masy wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (sól i pieprz czarny) oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Keksówkę (najlepiej o wymiarach 10 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Masę przenosimy do keksówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie temp. piekarnika zwiększamy do 200 st. C i pieczemy przez ok. 50-60 minut (aż pasztet się z wierzchu przyrumieni)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (90 g)
  • Kurczak wątróbka (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Bułka orkiszowo-żytnia (55 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Garnek - wysoki, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

Kasze płuczemy na sitku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Kapustę, pomidory i zieleninę drobno (…)

WIĘCEJ >

Pasztet grzybowo-ziołowy

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół (…)

WIĘCEJ >