fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c01ea12c8-c90e-465b-a643-a54352ca385f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z kurczaka

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i kroimy na pół
  • Mięso (tuszkę) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe) i warzywa, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1-1,5 godz. (aż mięso zacznie odchodzić od kości)
  • W osobnym garnku gotujemy wątróbkę przez ok. 10-15 minut
  • Mięso z tuszki oddzielamy od kości i pozbawiamy ścięgien i skóry
  • Bułkę moczymy w wywarze z mięsa i warzyw, a kiedy zmięknie, odciskamy z niej nadmiar płynu
  • Mięso z tuszki, wątróbkę, boczek, bułkę i warzywa (poza cebulą) mielimy dwukrotnie na standardowym sitku maszynki
  • Do masy wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (sól i pieprz czarny) oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Keksówkę (najlepiej o wymiarach 10 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Masę przenosimy do keksówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Następnie temp. piekarnika zwiększamy do 200 st. C i pieczemy przez ok. 50-60 minut (aż pasztet się z wierzchu przyrumieni)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 20
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Marchew (90 g)
  • Kurczak wątróbka (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Bułka orkiszowo-żytnia (55 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Garnek - wysoki, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciastka cappuccino w filiżankach

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa na miksie sałat i rzodkiewek z sosem anchois

Szynka: Wkładamy mięso do wolnowaru Solimy i pieprzymy z każdej strony Ustawiamy wolnowar na opcję „low” na 7 godz. Po tym czasie wyłączamy wolnowar, wyjmujemy kamionkową misę żeby wystygła Gdy misa będzie chłodna, wkładamy na 8…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >