Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i kroimy na pół
- Mięso (tuszkę) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe) i warzywa, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1-1,5 godz. (aż mięso zacznie odchodzić od kości)
- W osobnym garnku gotujemy wątróbkę przez ok. 10-15 minut
- Mięso z tuszki oddzielamy od kości i pozbawiamy ścięgien i skóry
- Bułkę moczymy w wywarze z mięsa i warzyw, a kiedy zmięknie, odciskamy z niej nadmiar płynu
- Mięso z tuszki, wątróbkę, boczek, bułkę i warzywa (poza cebulą) mielimy dwukrotnie na standardowym sitku maszynki
- Do masy wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (sól i pieprz czarny) oraz posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Keksówkę (najlepiej o wymiarach 10 cm x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia
- Masę przenosimy do keksówki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut
- Następnie temp. piekarnika zwiększamy do 200 st. C i pieczemy przez ok. 50-60 minut (aż pasztet się z wierzchu przyrumieni)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (200 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Marchew (90 g)
- Kurczak wątróbka (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Bułka orkiszowo-żytnia (55 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pasta z pieczone kalafiora i masła orzechowego
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy Ugotowany kalafior przenosimy do miski, dodajemy…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >Czekoladowy mus z awokado
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na kawałki Następnie przenosimy awokado do miski i skrapiamy sokiem z cytryny Orzechy wsypujemy do młynka do mielenia kawy i drobno mielimy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy…
WIĘCEJ >