Pasztet grzybowo-ziołowy
Pasztet grzybowo-ziołowy
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki
- Cebulki z zieleniną drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
- Po tym czasie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, po czym wsypujemy do robota kuchennego i rozdrabniamy
- Dolewamy tłuszcz (oliwę) i dokładnie miksujemy
- Dodajemy mieszankę grzybową i ponownie dokładnie miksujemy
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Pasztet przenosimy do miski
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Możesz użyć dowolnych ulubionych grzybów.
Pasztet możesz podawać z dodatkiem pieczywa.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Boczniak (świeży) (250 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (250 g)
- Orzech nerkowca (200 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cebula dymka (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Placki bananowe z owocami
Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…
WIĘCEJ >Ogniste burritos z wołowiną
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Ziemniaczana myszka
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Szczypior kroimy na paski o długości ok. 4 cm Z…
WIĘCEJ >