Pasztet grzybowo-ziołowy
Pasztet grzybowo-ziołowy
Przygotowanie
- Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki
- Cebulki z zieleniną drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
- Po tym czasie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Następnie dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
- Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, po czym wsypujemy do robota kuchennego i rozdrabniamy
- Dolewamy tłuszcz (oliwę) i dokładnie miksujemy
- Dodajemy mieszankę grzybową i ponownie dokładnie miksujemy
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Pasztet przenosimy do miski
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Możesz użyć dowolnych ulubionych grzybów.
Pasztet możesz podawać z dodatkiem pieczywa.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Boczniak (świeży) (250 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (250 g)
- Orzech nerkowca (200 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cebula dymka (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…
WIĘCEJ >Gofry jaglane
Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…
WIĘCEJ >Zimowa zupa jarzynowa
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ziemniaki oraz dynię obieramy i…
WIĘCEJ >Brukselka w aromatycznym sosie
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >