fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet grzybowo-ziołowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cafd84f18-80e3-4cb8-aae4-17c468b07702
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet grzybowo-ziołowy

Przygotowanie

  • Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Cebulki z zieleniną drobno siekamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Po tym czasie przenosimy zawartość patelni do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Następnie dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Orzechy prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, po czym wsypujemy do robota kuchennego i rozdrabniamy
  • Dolewamy tłuszcz (oliwę) i dokładnie miksujemy
  • Dodajemy mieszankę grzybową i ponownie dokładnie miksujemy
  • Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Pasztet przenosimy do miski

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Możesz użyć dowolnych ulubionych grzybów.

Pasztet możesz podawać z dodatkiem pieczywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Boczniak (świeży) (250 g)
  • Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (250 g)
  • Orzech nerkowca (200 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cebula dymka (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane

Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Zimowa zupa jarzynowa

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ziemniaki oraz dynię obieramy i…

WIĘCEJ >

Brukselka w aromatycznym sosie

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >