fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z wytrawnym sosem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-267
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet z wytrawnym sosem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Cebulę z marchewką obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę mieloną przenosimy do formy i równomiernie rozkładamy, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika i odstawiamy
  • Do miski wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz ocet i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie polewamy pasztet sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami

Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >