Pasztet z wytrawnym sosem
Pasztet z wytrawnym sosem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Cebulę z marchewką obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Masę mieloną przenosimy do formy i równomiernie rozkładamy, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika i odstawiamy
- Do miski wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz ocet i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
- Następnie polewamy pasztet sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Wieprzowina mięso mielone (500 g)
- Cebula (105 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Marchew (45 g)
- Ocet balsamiczny (18 ml)
- Czosnek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Prosty pasztet
Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…
WIĘCEJ >Pasztet grzybowo-ziołowy
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło) Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś…
WIĘCEJ >