fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z wytrawnym sosem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c867f1293-9cae-4f74-8221-7a45a95309a9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pasztet z wytrawnym sosem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę smarujemy tłuszczem
  • Cebulę z marchewką obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę mieloną przenosimy do formy i równomiernie rozkładamy, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika i odstawiamy
  • Do miski wlewamy passatę, dodajemy cukier oraz ocet i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści
  • Następnie polewamy pasztet sosem i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Wieprzowina mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Passata pomidorowa (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Ocet balsamiczny (18 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Prosty pasztet

Włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 170 st C Czosnek obieramy Obieramy mięso z kości Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa Do zmielonej masy dodajemy trochę soli i pieprzu Dodajemy majeranek Mieszamy bardzo…

WIĘCEJ >

Pasztet grzybowo-ziołowy

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (masło) Wrzucamy grzyby, cebulki oraz czosnek i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś…

WIĘCEJ >