fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc1501885-a61f-4e43-8bd3-fd583337908f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

Przygotowanie

  • Kasze płuczemy na sitku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Kapustę, pomidory i zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy kapustę, pomidory, przecier i przyprawy (kminek i paprykę), mieszamy i dusimy przez ok. 10-15 minut
  • Pod koniec duszenia dodajemy zieleninę i mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do blendera i blendujemy na drobne kawałki
  • Dodajemy kaszę i ponownie blendujemy (masa powinna być zwarta, ale nie całkowicie jednolita)
  • Dodajemy przyprawy (sól) oraz syrop klonowy i dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Keksówkę lekko smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą
  • Masę przenosimy do keksówki i równomiernie rozprowadzamy
  • Keksówkę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Pasztet wyciagamy z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia, a następnie przechodzimy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (210 g)
  • Przecier pomidorowy (120 g)
  • Kapusta kiszona (100 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Kasza jaglana (90 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Smalec z jabłkiem

Słoninę wkładamy do suchego garnka i zaczynamy ogrzewać Co jakiś czas mieszamy, będzie się coraz bardziej rozpuszczać Topimy słoninę około 1,5 godz. Wyłączamy płomień pod słoniną Jabłko kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Hummus

Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Opcjonalnie możemy skropić hummus oliwą z oliwek i oprószyć słodką, mieloną papryką

WIĘCEJ >

Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów

Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…

WIĘCEJ >