fbpx
Szukaj
open close

Pasztet z tuńczyka z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2f41215d-b8b9-4705-86bc-afa75f3f759d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z tuńczyka z papryką

Przygotowanie

  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki
  • Następnie kładziemy paprykę na blachę skórką do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i obieramy ze skórki
  • Miąższ z papryki kroimy w paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę stawiamy na środkowej półce w piekarniku i wlewamy do niej ciepłą wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości blachy
  • Formę smarujemy pozostałym tłuszczem
  • Do miski wybijamy jaja i roztrzepujemy
  • Dodajemy śmietanę oraz przecier i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do formy, kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygnięty pasztet owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.
  • Przed podaniem kroimy pasztet w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (400 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

Kasze płuczemy na sitku i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę obieramy i drobno siekamy Kapustę, pomidory i zieleninę drobno (…)

WIĘCEJ >

Pasztet grzybowo-ziołowy

Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki Cebulki z zieleniną drobno siekamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozpuszczamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbką

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >