Pasztet z tuńczyka z papryką
Pasztet z tuńczyka z papryką
Przygotowanie
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki
- Następnie kładziemy paprykę na blachę skórką do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i obieramy ze skórki
- Miąższ z papryki kroimy w paski
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty, cały czas mieszając
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę stawiamy na środkowej półce w piekarniku i wlewamy do niej ciepłą wodą tak, aby sięgała do połowy wysokości blachy
- Formę smarujemy pozostałym tłuszczem
- Do miski wybijamy jaja i roztrzepujemy
- Dodajemy śmietanę oraz przecier i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy
- Masę przenosimy do formy, kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie wyciągamy pasztet z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięty pasztet owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.
- Przed podaniem kroimy pasztet w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (400 g)
- Papryka zielona (280 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Mąka ziemniaczana (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.