Patisony z ziołami i czosnkiem
Patisony z ziołami i czosnkiem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Patisony kroimy w ćwiartki
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy cebulę z patisonami i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy wodę i smażymy do momentu, aż woda wyparuję, a patisony będą miękkie
- Dodajemy sok z cytryny i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 30 sek.
- Dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użycie dyni.
Autor
Lista składników
- Dynia patison (mini) (240 g)
- Cebula (210 g)
- Woda (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka z jajkiem sadzonym
Pomidora kroimy w plastry Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Na kromkę kładziemy sałatę i pomidora Pieczarkę kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy plastry pieczarki i podsmażamy przez ok. 5-7 minut Podsmażone pieczarki przenosimy na…
WIĘCEJ >Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >