Perliczka w czerwonym winie
Perliczka w czerwonym winie
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz zieleninę (rozmaryn) i mieszamy
- Perliczkę myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą
- Następnie wkładamy perliczkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
- Z naczynia wyciągamy perliczkę, smarujemy naczynie tłuszczem (oliwą) i wkładamy do niego z powrotem perliczkę
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (w między czasie polewamy perliczkę kilka razy winem)
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy perliczkę jeszcze przez ok. 30-35 minut, często polewając pozostałym winem
- Kilka minut przed końcem pieczenia układamy na perliczce tłuszcz (masło)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 placki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Autor
Lista składników
- Jogurt naturalny (250 g)
- Mąka orkiszowa (170 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier waniliowy (trzcinowy) (15 g)
- Masło (15 g)
- Proszek do pieczenia (6 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.