fbpx
logo
Szukaj
open close

Perliczka w czerwonym winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde3bee8e-1116-479b-ad9d-f4080112ccce
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Perliczka w czerwonym winie

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz zieleninę (rozmaryn) i mieszamy
  • Perliczkę myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą
  • Następnie wkładamy perliczkę do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na min. 3 godz.
  • Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Z naczynia wyciągamy perliczkę, smarujemy naczynie tłuszczem (oliwą) i wkładamy do niego z powrotem perliczkę
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (w między czasie polewamy perliczkę kilka razy winem)
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy perliczkę jeszcze przez ok. 30-35 minut, często polewając pozostałym winem
  • Kilka minut przed końcem pieczenia układamy na perliczce tłuszcz (masło)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 placki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 3
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Jogurt naturalny (250 g)
  • Mąka orkiszowa (170 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier waniliowy (trzcinowy) (15 g)
  • Masło (15 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Orzechy drobno siekamy Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na…

WIĘCEJ >

Kanapka z szynką i sałatą

Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy

WIĘCEJ >

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i ekstrakt wanilii, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser oraz śmietanę i ponownie całość…

WIĘCEJ >

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…

WIĘCEJ >