fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowe placki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0702dd5e-c627-47bc-af7e-952c9cd0c304
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowe placki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do robota kuchennego
  • Dodajemy cebulę, jaja, mleko, tłuszcz oraz połowę sera i całość miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Posługując się dwiema, dużymi łyżkami nakładamy na papier po 2-3 łyżki masy, tak aby uformować stożkowate placuszki
  • Placuszki posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową) oraz pozostałym serem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Placuszki Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >

Ostrygi i śliwki w boczku

Ostrygi wyciągamy z muszli Każdy plaster boczku kroimy wzdłuż na pół Rozgrzewamy opiekacz Boczek rozkładamy na czystym blacie i na końcu każdego kawałka kładziemy po jednej śliwce i jednej ostrydze, po czym zawijamy ciasno boczek…

WIĘCEJ >

Chłodnik botwinkowy z jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Buraki dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach, a łodygi siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >