fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowe placki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0702dd5e-c627-47bc-af7e-952c9cd0c304
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowe placki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do robota kuchennego
  • Dodajemy cebulę, jaja, mleko, tłuszcz oraz połowę sera i całość miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Posługując się dwiema, dużymi łyżkami nakładamy na papier po 2-3 łyżki masy, tak aby uformować stożkowate placuszki
  • Placuszki posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową) oraz pozostałym serem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan grillowany

Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Omlet z pieczarkami na rukoli

Pieczarki kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-5 minut W tym czasie do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Masę jajeczną wylewamy…

WIĘCEJ >

Pikantne skrzydełka kurczaka

Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…

WIĘCEJ >