fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowe placki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0702dd5e-c627-47bc-af7e-952c9cd0c304
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowe placki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do robota kuchennego
  • Dodajemy cebulę, jaja, mleko, tłuszcz oraz połowę sera i całość miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Posługując się dwiema, dużymi łyżkami nakładamy na papier po 2-3 łyżki masy, tak aby uformować stożkowate placuszki
  • Placuszki posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową) oraz pozostałym serem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)
  • Masło (15 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kedgeree z ryżem curry

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni kładziemy rybę, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Sałatka z pieczonych buraków, ziemniaków i kiszonych ogórków

Ziemniaki obieramy, kroimy każdego ziemniaka na 8 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Buraki kroimy w słupki o wielkości ok. 0,5 cm Ogórki kroimy w kostkę Szczypiorek siekamy…

WIĘCEJ >

Kurczak z fasolą i cynamonem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. Co ok. 1 godz. obracamy mięso na…

WIĘCEJ >