Kremowe placki ziemniaczane
Kremowe placki ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do robota kuchennego
- Dodajemy cebulę, jaja, mleko, tłuszcz oraz połowę sera i całość miksujemy na gładką masę
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Posługując się dwiema, dużymi łyżkami nakładamy na papier po 2-3 łyżki masy, tak aby uformować stożkowate placuszki
- Placuszki posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową) oraz pozostałym serem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mleko kokosowe (15 ml)
- Masło (15 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bakłażan grillowany
Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 240 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Szparagi grillowane z warzywami
Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Omlet z pieczarkami na rukoli
Pieczarki kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-5 minut W tym czasie do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Masę jajeczną wylewamy…
WIĘCEJ >Pikantne skrzydełka kurczaka
Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…
WIĘCEJ >