fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowe placki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-121
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kremowe placki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Jaja wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy widelcem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i przenosimy do robota kuchennego
  • Dodajemy cebulę, jaja, mleko, tłuszcz oraz połowę sera i całość miksujemy na gładką masę
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Posługując się dwiema, dużymi łyżkami nakładamy na papier po 2-3 łyżki masy, tak aby uformować stożkowate placuszki
  • Placuszki posypujemy przyprawami (gałką muszkatołową) oraz pozostałym serem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mleko krowie (15 g)
  • Masło (15 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Robot kuchenny, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z wołowiną i grzybami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, mieszamy i odstawiamy Mięso, cebulę i grzyby kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane

Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cebulę obieramy, drobno siekamy, dorzucamy do mięsa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Całość zalewamy wrzątkiem…

WIĘCEJ >

Jajecznica na maśle

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji

WIĘCEJ >