Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę (natkę) siekamy
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy zieleniną (tymiankiem) i przyprawami, a na wierzch układamy plasterki czosnku
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Pieczarki nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z pieczarkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (240 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >Zapiekana cukinia z serem i oliwkami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm Ser kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy cukinię, dodajemy przyprawy i smażymy z każdej strony przez…
WIĘCEJ >Mus czekoladowo-truskawkowy
Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej (cały czas mieszając) Dodajemy żółtko i dokładnie łączymy Z połowy ilości białek ubijamy pianę i dodajemy do czekolady Do czekolady wlewamy połowę śmietany…
WIĘCEJ >Wędzona makrela
Makrelę obrać ze skóry i ości i … zjeść. Dołóż do tego posiłku świeże warzywa, takie jakie lubisz.
WIĘCEJ >