Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Pieczarki z czosnkiem i ziołami
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę (natkę) siekamy
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy zieleniną (tymiankiem) i przyprawami, a na wierzch układamy plasterki czosnku
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Pieczarki nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (natką)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z pieczarkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Pieczarka portobello (240 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pieczarki z czosnkiem
Grzyby dokładnie oczyszczamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dolewamy sok z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy grzyby i podsmażamy…
WIĘCEJ >Pieczone pieczarki
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Pieczarki oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w plastry Pieczarki i cebulę układamy na papierze, skrapiamy tłuszczem oraz sokiem z…
WIĘCEJ >Pieczarki duszone z pietruszką, czosnkiem i pomidorową passatą
Pieczarki dokładnie oczyszczamy Natkę pietruszki targamy na części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy pieczarki i podsmażamy przez ok. 10 minut Dodajemy natkę pietruszki, passatę…
WIĘCEJ >Burger z pieczarki
Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…
WIĘCEJ >