fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone pieczarki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-129
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone pieczarki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Pieczarki oczyszczamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Pieczarki i cebulę układamy na papierze, skrapiamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny i posypujemy przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (pieczemy do momentu, aż pieczarki będą miękkie, a płyn odparuję)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia dań z pieczarkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb ziemniaczany

Ziemniaki obrać, ugotować i przełożyć na sito Drożdże pokruszyć do jakiejś miseczki, dodać miód i zamieszać, aż się drożdże rozpuszczą Ubić ziemniaki tłuczkiem do puree Dodać wodę, sól i mąkę gryczaną. Wymieszać w misce Przykryć…

WIĘCEJ >

Roladki z bakłażana z ricottą i szpinakiem

Zieleninę drobno siekamy (połowę listków bazylii zostawiamy w całości) Bakłażana kroimy wzdłuż na plastry (z jednego bakłażana powinno wyjść 8 plastrów) i posypujemy solą Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy z…

WIĘCEJ >

Poziomki

Poziomki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >