fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona rzodkiew

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72fb2314-9388-4eaa-b52e-67753947e6d4

Pieczona rzodkiew

Przygotowanie

  • Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki.
  • Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem.
  • Przyprawiamy solą, ziołami.
  • Wszystko mieszamy potrząsając miską lub po prostu mieszamy ręcznie.
  • Wykładamy warzywa na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy dopóki warzywa się nie zarumienią. Od czasu do czasu potrząsamy blachą by warzywa się poobracały i przyrumieniły ze wszystkich stron.
  • Jeśli mamy taką możliwość zmniejszamy temperaturę do 150 stopi i pieczemy z nawiewem.
  • Przed podaniem można  posypać posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pieczone warzywa.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 białe duże rzodkiewki (440 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (2 g)
  • ½ łyżeczki cząbru (2 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Sernik mango na zimno bez nabiału

Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >