fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona rzodkiew

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72fb2314-9388-4eaa-b52e-67753947e6d4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona rzodkiew

Przygotowanie

  • Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki.
  • Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem.
  • Przyprawiamy solą, ziołami.
  • Wszystko mieszamy potrząsając miską lub po prostu mieszamy ręcznie.
  • Wykładamy warzywa na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy dopóki warzywa się nie zarumienią. Od czasu do czasu potrząsamy blachą by warzywa się poobracały i przyrumieniły ze wszystkich stron.
  • Jeśli mamy taką możliwość zmniejszamy temperaturę do 150 stopi i pieczemy z nawiewem.
  • Przed podaniem można  posypać posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pieczone warzywa.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 białe duże rzodkiewki (440 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (2 g)
  • ½ łyżeczki cząbru (2 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka zapiekane w awokado

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem kokosowym

Komosę ryżową zagotowujemy w małej ilości mleka (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy

WIĘCEJ >