fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona rzodkiew

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72fb2314-9388-4eaa-b52e-67753947e6d4

Pieczona rzodkiew

Przygotowanie

  • Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki.
  • Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem.
  • Przyprawiamy solą, ziołami.
  • Wszystko mieszamy potrząsając miską lub po prostu mieszamy ręcznie.
  • Wykładamy warzywa na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy dopóki warzywa się nie zarumienią. Od czasu do czasu potrząsamy blachą by warzywa się poobracały i przyrumieniły ze wszystkich stron.
  • Jeśli mamy taką możliwość zmniejszamy temperaturę do 150 stopi i pieczemy z nawiewem.
  • Przed podaniem można  posypać posiekaną natką pietruszki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pieczone warzywa.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 białe duże rzodkiewki (440 g)
  • 1 biała cebula (100 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • ½ łyżeczki majeranku (2 g)
  • ½ łyżeczki cząbru (2 g)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego (75 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z sosem dyniowym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Mizeria paleo

Ogórka obieramy i kroimy na cienkie talarki. Posypujemy ogórka solą i imbirem. Dodajemy śmietankę i koperek . Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Pozwalamy się połączyć smakom przez pół godziny.

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >