fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa pieczone a’la grillowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16f05fd6-6594-4632-bd8e-36623bec6cb1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa pieczone a’la grillowane

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
  • Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
  • Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
  • Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
  • Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
  • Całość „dekorujemy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia warzyw grillowanych.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Cukinia żółta (150 g)
  • Bakłażan (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Por (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >