fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa pieczone a’la grillowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16f05fd6-6594-4632-bd8e-36623bec6cb1-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Warzywa pieczone a’la grillowane

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
  • Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
  • Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
  • Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
  • Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
  • Całość „dekorujemy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia warzyw grillowanych.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Cukinia żółta (150 g)
  • Bakłażan (120 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Por (70 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >