fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa pieczone a’la grillowane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16f05fd6-6594-4632-bd8e-36623bec6cb1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa pieczone a’la grillowane

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
  • Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
  • Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
  • Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
  • Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
  • Całość „dekorujemy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.

Uwagi

Możesz zainspirować się innymi potrawami z dodatkiem grillowanych warzyw – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ bakłażana (120 g)
  • ½ dużej, czerwonej papryki (115 g)
  • ½ cukinii zielonej (150 g)
  • ½ cukinii żółtej (150 g)
  • ½ cebuli czerwonej (50 g)
  • ½ pora (70 g)
  • Kilka liści laurowych, ziaren pieprzu
  • Świeże zioła, np. bazylia, oregano, estragon
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >