Warzywa pieczone a’la grillowane
Warzywa pieczone a’la grillowane
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut.
- Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła.
- Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je.
- Posolone warzywa polewamy olejem lub oliwą i układamy w formie lub na blaszce.
- Cebulę kroimy na ćwiartki, pora na kilka długich kawałków i umieszczamy je w formie z pozostałymi warzywami.
- Całość „dekorujemy” liśćmi laurowymi i ziarenkami pieprzu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 stopni przez niecałą godzinę. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety.
Uwagi
Możesz zainspirować się innymi potrawami z dodatkiem grillowanych warzyw – zajrzyj do powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- ½ bakłażana (120 g)
- ½ dużej, czerwonej papryki (115 g)
- ½ cukinii zielonej (150 g)
- ½ cukinii żółtej (150 g)
- ½ cebuli czerwonej (50 g)
- ½ pora (70 g)
- Kilka liści laurowych, ziaren pieprzu
- Świeże zioła, np. bazylia, oregano, estragon
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z białej rzodkwi z sosem owocowo – kurczakowym z granatem
Rzodkiew myjemy i przepuszczamy przez spiromat – otrzymujemy makaron warzywny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Kurczaka kroimy w paseczki lub w kostkę Winogrona kroimy na połówki W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka, podsmażamy 2-3…
WIĘCEJ >Fritatta szpinakowa
Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Złote mleko
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…
WIĘCEJ >