Pieczona włoszczyzna
Pieczona włoszczyzna
Przygotowanie
- Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.)
- Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę.
- Całość polać tłuszczem kokosowym i 2-3 łyżkami wody.
- Wymieszać. Oprószyć sporą ilością soli oraz ziołami. Ponownie dokładnie wymieszać.
- Piec 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni.
- W czasie pieczenia warzywa raz wymieszać, aby zapewnić równomierne pieczenie. Gotowe warzywa powinny być miękkie i delikatnie przyrumienione.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia.
Uwagi
Możesz przyrządzić podobne potrawy, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 3 marchewki (180 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- 1 średni seler (lub połówka dużego – 170 g)
- 3-4 ząbki świeżego czosnku (ale może być także cała główka przekrojona w poprzek na dwie części) (20 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 1-2 łyżki świeżych ziół (lub 1 łyżka suszonych) np. tymianek, rozmaryn i natka pietruszki
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)
Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…
WIĘCEJ >Ciastka z tapioką
Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…
WIĘCEJ >Rosół z gęsi
Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…
WIĘCEJ >