fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona włoszczyzna

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c290c64b4-65a5-455f-b52a-8eea4b2768ec
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczona włoszczyzna

Przygotowanie

  • Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.)
  • Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obraną i przekrojoną na ćwiartki cebulę.
  • Całość polać tłuszczem kokosowym i 2-3 łyżkami wody.
  • Wymieszać. Oprószyć sporą ilością soli oraz ziołami. Ponownie dokładnie wymieszać.
  • Piec 30-40 minut w temperaturze 190-200 stopni.
  • W czasie pieczenia warzywa raz wymieszać, aby zapewnić równomierne pieczenie. Gotowe warzywa powinny być miękkie i delikatnie przyrumienione.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia.

Uwagi

Możesz przyrządzić podobne potrawy, które znajdują się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 3 marchewki (180 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 1 średni seler (lub połówka dużego – 170 g)
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku (ale może być także cała główka przekrojona w poprzek na dwie części) (20 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1-2 łyżki świeżych ziół (lub 1 łyżka suszonych) np. tymianek, rozmaryn i natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Ciastka z tapioką

Mało rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki miksujemy razem z rozpuszczony masłem. Masę wylewamy do foremek i pieczemy przez 20 minut. Gotowe ciastka wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Koktajl na przeziębienie

Wszystkie składniki wkładamy do blendera Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >