fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczona wołowina z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce99fcb08-046a-412f-9605-c47d7237a1a5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona wołowina z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną
  • Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry
  • Seler kroimy w grube plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190 st. C
  • W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (na brązowy kolor)
  • Następnie wyciągamy mięso z naczynia i zmniejszamy ogień
  • Do naczynia wrzucamy marchew z cebulą oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na warzywach kładziemy mięso, dolewamy bulion i dodajemy przyprawy (liść laurowy)
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z naczynia mięso z warzywami, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Przez sitko przelewamy bulion na patelnię, dodajemy mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina rostbef (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. W tym samym czasie ucieramy pozostałe marchewki na drobnej tarce i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety Na papier układamy filety i posypujemy z każdej…

WIĘCEJ >