fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczona wołowina z ziołami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-222
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczona wołowina z ziołami

Przygotowanie

  • Mięso powinno być w jednym kawałku, zwinięte w rulon i związane nicią kuchenną
  • Marchew z cebulą obieramy i kroimy w grube plastry
  • Seler kroimy w grube plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy przez ok. 190 st. C
  • W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (na brązowy kolor)
  • Następnie wyciągamy mięso z naczynia i zmniejszamy ogień
  • Do naczynia wrzucamy marchew z cebulą oraz seler i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Na warzywach kładziemy mięso, dolewamy bulion i dodajemy przyprawy (liść laurowy)
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie wyciągamy z naczynia mięso z warzywami, odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 20 minut
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie mieszamy
  • Przez sitko przelewamy bulion na patelnię, dodajemy mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, obok układamy warzywa i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (1000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Bulion mięsny (175 ml)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Oregano (świeże) (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z indyka na warzywach

Grillowana pierś z indyka Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry Do miski wlewamy sos sojowy i tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa dokładnie nacieramy „marynatą” i…

WIĘCEJ >

Cukinia w stylu włoskim

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na…

WIĘCEJ >