Pieczone młode kurczęta
Pieczone młode kurczęta
Przygotowanie
- Jeden kurczak powinien ważyć ok. 700 g (używamy młodych kurczaków)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kurczaki obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na pół
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Kurczaki wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Mus jabłkowy mieszamy z pozostałymi składnikami i połową przygotowanego sosu smarujemy kurczaka (pozostały sos odstawiamy)
- Naczynie żaroodporne wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika
- Kurczaka smarujemy pozostałym sosem i pieczemy jeszcze przez ok. 15-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (2100 g)
- Mus jabłkowy (130 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Szałwia suszona (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Czosnek granulowany (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >Ragout wołowe z makaronem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy przyprawy (liść laurowy i cynamon) oraz zieleninę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców
Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…
WIĘCEJ >Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >