Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem
Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem
Przygotowanie
- Mięso oczyszczamy, przenosimy do garnka, dolewamy bulion, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Por kroimy w półksiężyce
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Do garnka z mięsem dodajemy ryż i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie dodajemy marchew z kalafiorem i gotujemy przez ok. 5 minut
- Dodajemy por i gotujemy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
- Po tym czasie wyciągamy mięso z zupy, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Opcjonalnie możesz dodać do zupy zieleninę np. natkę pietruszki.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Marchew (400 g)
- Por (300 g)
- Kalafior (200 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Ryż basmati (60 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa dyniowo – rybna
Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Barszcz biały na ogórczance
Gotujemy osoloną wodę i wlewamy ogórczankę. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej kwaśny barszcz możemy dolać mniej lub więcej wody z ogórków kiszonych. Gdy woda się zagotuje dodajemy mąkę rozrobioną w małej…
WIĘCEJ >Gęsta zupa z szynką i grochem
Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy na kawałki…
WIĘCEJ >Krem z kukurydzy
Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z selerem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 8-10 minut Dolewamy…
WIĘCEJ >