Zupa pomidorowa z warzywami
Zupa pomidorowa z warzywami
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać
- Wszystkie warzywa pokroić w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa
- Podsmażamy 5 min
- Dodajemy pomidory
- Dusimy 5 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 20 min
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Staramy się sięgać po pomidory znajdujące się w słoiku, ponieważ te w puszce akumulują toksyny (jest to cenna informacja dla osób zatrutych metalami ciężkimi).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zupę pomidorową możesz również przyrządzić z dodatkiem jajka (powiązany przepis).
Autor
Lista składników
- 200 g pomidorów ze słoika/puszki
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ cebuli (25 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa (wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty
Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >