fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone warzywa z pasternakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7932c402-c44b-429d-8b1f-b1ab874820ea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone warzywa z pasternakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C
  • Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego
  • Do naczynia dodajemy wszystkie przyprawy i zieleninę, dolewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Naczynie wkładamy do piekarnika na ok. 70 minut
  • Ok. 20 minut przed końcem pieczenia skrapiamy warzywa winem i octem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Pasternak (300 g)
  • Seler korzeń (250 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (25 g)
  • Wino białe wytrawne (20 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (16 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe muffinki z krewetkami

W garnku zagotowujemy wodę Krewetki dokładnie oczyszczamy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy (uważamy aby nie gotować krewetek zbyt długo, ponieważ mogą one stracić swój smak i stać…

WIĘCEJ >

Wolnowarzona karkówka z cukinią

Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z indykiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Kokosowy chleb bananowo-orzechowy

Banana obieramy, rozgniatamy widelcem i wrzucamy do miski Do miski wybijamy jaja, dolewamy mleko, dodajemy cukier, ekstrakt i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem przesiewamy przez…

WIĘCEJ >