fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczne pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9bfedd97-668a-476e-acdc-44f089b613c5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aromatyczne pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami
  • Dolewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy warzywa, dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
  • Czosnek obieramy, kroimy w plastry, dokładamy do warzyw i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Dynia (400 g)
  • Marchew (300 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…

WIĘCEJ >

Kolorowy gulasz z batatami i fasolką

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…

WIĘCEJ >

Ratatouille

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…

WIĘCEJ >

Jogurt z borówkami

Do miski nakładamy jogurt i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >