fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczne pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-75
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Aromatyczne pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami
  • Dolewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier rozkładamy warzywa, dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
  • Czosnek obieramy, kroimy w plastry, dokładamy do warzyw i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Dynia (400 g)
  • Marchew (300 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab w kokosowej panierce z kalafiorem

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Mięso z każdej strony posypujemy przyprawami, a następnie obtaczamy w mące kokosowej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Piersi kroimy wzdłuż, tak aby powstały cieńsze kawałki Następnie każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę siekamy i dodajemy do ziemniaków Do miski…

WIĘCEJ >

Karbowany makaron z cukinii z brokułami

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >