Aromatyczne pieczone warzywa
Aromatyczne pieczone warzywa
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami
- Dolewamy tłuszcz i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier rozkładamy warzywa, dodajemy zieleninę wraz z przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (po ok. 20 minutach obracamy warzywa na drugą stronę)
- Czosnek obieramy, kroimy w plastry, dokładamy do warzyw i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Dynia (400 g)
- Marchew (300 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z jajecznymi lanymi kluskami
Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…
WIĘCEJ >Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >Ratatouille
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Myjemy warzywa i kroimy w plasterki Do naczynia żaroodpornego wlewamy passate pomidorową Na passacie układamy naprzemiennie plasterki warzyw, tak aby zachodziły na siebie spiralnie Całość posypujemy solą, tymiankiem, oregano i kropimy…
WIĘCEJ >