Pieczone warzywa z soczewicą
Pieczone warzywa z soczewicą
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były pokryte tłuszczem z przyprawami
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Soczewicę odcedzamy z zalewamy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Upieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy soczewicę wraz z rukolą i całość delikatnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Rukola (500 g)
- Soczewica konserowa z puszki (400 g)
- Dynia (300 g)
- Marchew (200 g)
- Pasternak (170 g)
- Batat (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Curry w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z gotowanym łososiem
Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…
WIĘCEJ >Kapusta duszona ze słoniną
Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…
WIĘCEJ >Tacos z wołowiną
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni podgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy passatę, dolewamy bulion i zagotowujemy…
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >