fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone warzywa z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-77
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczone warzywa z soczewicą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były pokryte tłuszczem z przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Soczewicę odcedzamy z zalewamy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Upieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy soczewicę wraz z rukolą i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Rukola (500 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Marchew (200 g)
  • Pasternak (170 g)
  • Batat (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Parówki i surówka z rzodkiewką

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Koper siekamy Do miski wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy Parówki wykładamy na talerz

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponką i cukinią

Cukinię kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z wodą – gotujemy do miękkości Paprykę kroimy w kostkę Do miski wsypujemy roszponkę, paprykę i ugotowaną cukinię Posypujemy startym serem, polewamy oliwą i sokiem z cytryny…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >