fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczone warzywa z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-77
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczone warzywa z soczewicą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię, marchew i pasternak obieramy, kroimy w większą kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie warzywa były pokryte tłuszczem z przyprawami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Soczewicę odcedzamy z zalewamy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Upieczone warzywa przenosimy do miski, dodajemy soczewicę wraz z rukolą i całość delikatnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (800 g)
  • Rukola (500 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Marchew (200 g)
  • Pasternak (170 g)
  • Batat (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Curry w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >

Tacos z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni podgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dodajemy passatę, dolewamy bulion i zagotowujemy…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >