fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c855e22-5c2f-4d60-a6da-d51bd9fa94c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Przygotowanie

Pasta z awokado

  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ
  • Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C
  • Bataty dokładnie szorujemy i kroimy na 4 części
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy bataty, skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
  • Następnie wyciągamy bataty z piekarnika i układamy na talerzach
  • Na bataty nakładamy pastę z awokado, a na wierzch kładziemy rukolę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem batatów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pasta z awokado

  • Awokado (280 g)
  • Sok z limonki (50 g)
  • Płatki drożdżowe (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Batat (460 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >

Gulasz z kurczaka i soi

Soję wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 6 godz. Po tym czasie odcedzamy soję i rozcieramy w palcach namoczone ziarna, aby usunąć z nich łuski Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do…

WIĘCEJ >