fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c855e22-5c2f-4d60-a6da-d51bd9fa94c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Przygotowanie

Pasta z awokado

  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ
  • Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C
  • Bataty dokładnie szorujemy i kroimy na 4 części
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy bataty, skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
  • Następnie wyciągamy bataty z piekarnika i układamy na talerzach
  • Na bataty nakładamy pastę z awokado, a na wierzch kładziemy rukolę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem batatów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pasta z awokado

  • Awokado (280 g)
  • Sok z limonki (bio) (50 g)
  • Płatki drożdżowe (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Batat (460 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owocowy szaszłyk w czekoladzie

Czekoladę połamać i wrzucić do garnka Dodać mleko kokosowe i olej Na małym ogniu podgrzać aż się rozpuści NIE WOLNO zagotować Banana kroimy w plastry Gruszkę kroimy w kostkę Ananasa obieramy ze skóry, wycinamy i usuwamy okrągły…

WIĘCEJ >

Jagnięce kotleciki z pitą

Kotleciki Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Czosnek z cebulą obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Zieleninę (rozmaryn i natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski z…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem

Pierś dokładnie myjemy i oczyszczamy Następnie pierś przyprawiamy z każdej strony (wszystkimi przyprawami) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do momentu, aż szpinak „zwiędnie”…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii z ziołami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy Cukinię kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >