fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c855e22-5c2f-4d60-a6da-d51bd9fa94c0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

Przygotowanie

Pasta z awokado

  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ
  • Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C
  • Bataty dokładnie szorujemy i kroimy na 4 części
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier układamy bataty, skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
  • Następnie wyciągamy bataty z piekarnika i układamy na talerzach
  • Na bataty nakładamy pastę z awokado, a na wierzch kładziemy rukolę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dań z dodatkiem batatów.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pasta z awokado

  • Awokado (280 g)
  • Sok z limonki (bio) (50 g)
  • Płatki drożdżowe (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Musztarda (5 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Pieczony batat z pastą z awokado i rukolą

  • Batat (460 g)
  • Rukola (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pomelo

Pomelo myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – miś

Z chleba wycinamy kawałki na kształt misia (tak jak na załączonym obrazku) Następnie smarujemy chleb serem topionym i układamy na talerzu Z ogórka wycinamy kwiatki Sałatę targamy na małe części Z oliwki wycinamy kawałki na…

WIĘCEJ >

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Cytrynę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i…

WIĘCEJ >

Krem z marchewki i selera z pietruszką i oliwą

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 15 minut…

WIĘCEJ >