fbpx
logo
Szukaj
open close

Batat pieczony z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98f51134-9850-4c37-a386-513883bd0443
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Batat pieczony z ryżem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Zieleninę siekamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerz nakładamy ryż, na wierzch kładziemy batat, a obok pomidorki i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia batatów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pudding ryżowy z czekoladą

Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Następnie ryż odsączamy i odkładamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >

Gofry z amarantusa

Do blendera wsypujemy amarantus, proszek do pieczenia oraz sól, dodajemy śmietankę oraz syrop i całość dokładnie blendujemy Następnie przelewamy masę do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy…

WIĘCEJ >

Fajita z jagnięciną i warzywami

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Paprykę kroimy w paski Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o wielkości ok. 1 cm Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Placki…

WIĘCEJ >

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >