fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Batat pieczony z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98f51134-9850-4c37-a386-513883bd0443
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Batat pieczony z ryżem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do miękkości)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Zieleninę siekamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerz nakładamy ryż, na wierzch kładziemy batat, a obok pomidorki i całość posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia batatów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Batat (230 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Ryż basmati (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >