fbpx
Szukaj
open close

Pieczony indyk

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1210ddaa-cc1a-4ed7-bfa4-dab352a888f2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony indyk

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
  • Do miski dolewamy tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso nacieramy marynatą, wkładamy do szczelnego naczynia z pokrywką, a następnie do lodówki na 1-2 dni
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Pozostałą marynatę wlewamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę wody i mieszamy
  • Mięso obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
  • Następnie naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowa pierś indyka z grilla

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy na grubość ok. 0,5 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Wszystkie składniki (poza (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne tajskie curry z indyka

Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Indyk z ryżem z kalafiora

Mięso kroimy w mniejsze kawałki Podsmażamy mięso przez około 10 minut Kalafior dzielimy na małe różyczki, wkładamy do osobnego naczynia, (…)

WIĘCEJ >

Indyk z grzybami

Grzyby kroimy na małe kawałki, a indyka w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone borowiki i mięso. Podlewamy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski (…)

WIĘCEJ >