Pieczony indyk
Pieczony indyk
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski
- Do miski dolewamy tłuszcz i ocet, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Mięso nacieramy marynatą, wkładamy do szczelnego naczynia z pokrywką, a następnie do lodówki na 1-2 dni
- Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Pozostałą marynatę wlewamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę wody i mieszamy
- Mięso obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką
- Następnie naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Tymianek suszony (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.