fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kalafior

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-59
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony kalafior

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę (niezbyt sztywną)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy, a następnie przelewamy do miski z kalafiorem i ponownie mieszamy
  • Kalafior wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut (po ok. 10 minutach obracamy na drugą stronę)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalafior nakładamy na talerze i podajemy z jogurtem oraz z cytryną do skropienia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (880 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany z masłem migdałowym i bananem

Banana obieramy i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy masłem i układamy plastry banana

WIĘCEJ >

Ryba w kubraczku

Zieleninę (natkę i miętę) drobno siekamy Cytrynę kroimy w cienkie plastry Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem) Na czystym blacie rozkładamy plastry szynki, na każdym z nich kładziemy liść szałwii, natkę, plaster cytryny…

WIĘCEJ >

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok….

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…

WIĘCEJ >