Pieczony kalafior
Pieczony kalafior
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
- Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski
- Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę (niezbyt sztywną)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy, a następnie przelewamy do miski z kalafiorem i ponownie mieszamy
- Kalafior wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut (po ok. 10 minutach obracamy na drugą stronę)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
- Cytrynę kroimy w cząstki
- Kalafior nakładamy na talerze i podajemy z jogurtem oraz z cytryną do skropienia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.
Autor
Lista składników
- Kalafior (880 g)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Cytryna (80 g)
- Jajo białko (62 g)
- Kolendra (świeża) (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony kurczak z rzodkwią
Cytrynę kroimy na pół Czosnek obieramy Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki Marchewki obieramy i kroimy w słupki Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku…
WIĘCEJ >Podkręcona surówka z kiszonej kapusty
Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
WIĘCEJ >Napój daktylowy
Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)
WIĘCEJ >Pieczony boczek w ziołach
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry boczku, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Ogórka kroimy w plastry Pomidora kroimy w cząstki…
WIĘCEJ >