fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kalafior

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbef1eb18-651a-46ed-859e-5271cd8d1eb9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kalafior

Przygotowanie

  • Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski
  • Do osobnej miski wlewamy białka i ubijamy na pianę (niezbyt sztywną)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy, a następnie przelewamy do miski z kalafiorem i ponownie mieszamy
  • Kalafior wykładamy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut (po ok. 10 minutach obracamy na drugą stronę)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
  • Cytrynę kroimy w cząstki
  • Kalafior nakładamy na talerze i podajemy z jogurtem oraz z cytryną do skropienia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z użyciem kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kalafior (880 g)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Kolendra (świeża) (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak z rzodkwią

Cytrynę kroimy na pół Czosnek obieramy Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki Marchewki obieramy i kroimy w słupki Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku…

WIĘCEJ >

Podkręcona surówka z kiszonej kapusty

Kapustę siekamy nożem, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew i kurkumę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną natkę, oliwę i odrobinę soli do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.

WIĘCEJ >

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >

Pieczony boczek w ziołach

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry boczku, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Ogórka kroimy w plastry Pomidora kroimy w cząstki…

WIĘCEJ >