fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43eb8823-aa1c-4e41-baa8-c96a00282943
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak po meksykańsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy fasolę oraz pomidory i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Mięso polewamy sosem pomidorowo-fasolowym, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Następnie wyciągamy danie z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Komosa ryżowa czerwona (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Ogórek długi (40 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja, boczek, awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek (żółtko powinno pozostać płynne) Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >

Lody owocowe

Brzoskwinię obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do miski Śmietankę ubijamy i dodajemy do brzoskwiń Dodajemy karob oraz słodzik i całość dokładnie mieszamy Masę przenosimy do pudełka i wkładamy do zamrażarki na ok….

WIĘCEJ >

Owocowe całuski z czekoladą

Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki Banana obieramy i kroimy w grube, skośne plastry Kawałki owoców smarujemy sokiem z cytryny (aby nie zbrązowiały), a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >