fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-31
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak po meksykańsku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy fasolę oraz pomidory i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Mięso polewamy sosem pomidorowo-fasolowym, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
  • Następnie wyciągamy danie z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Fasola czerwona z puszki (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…

WIĘCEJ >

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Łosoś wędzony na szpinaku

Pomidorki kroimy na pół Na talerzu układamy szpinak oraz pomidorki, całość skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami, a na wierzch kładziemy łososia Cytrynę kroimy w pół plastry i kładziemy obok sałatki

WIĘCEJ >