Pieczony kurczak po meksykańsku
Pieczony kurczak po meksykańsku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Mięso kroimy wzdłuż na pół i wkładamy do naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy fasolę oraz pomidory i gotujemy przez ok. 5 minut
- Mięso polewamy sosem pomidorowo-fasolowym, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
- Następnie wyciągamy danie z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
- Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy posiekaną zieleninę i mieszamy
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Komosa ryżowa czerwona (100 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Ogórek długi (40 g)
- Szpinak (25 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sezam biały (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.