fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf8e3c7c-9f18-4eb3-b470-4484977db2d1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z czosnkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku)
  • Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami (pieprzem), a dookoła układamy zieleninę
  • Następnie przykrywamy formę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Z formy wyciągamy czosnek i zieleninę (wyrzucamy)
  • Mięso odkładamy na talerz
  • Do formy dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Gorącym sosem polewamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z ziemniakami i szparagmi.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1250 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Czosnek (40 g)
  • Masło (25 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar z kurczaka

Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…

WIĘCEJ >

Wołowina z grzankami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Mięso kroimy w kostkę Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Kurczak curry z kokosem

Mięso i cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wykładamy pastę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, cały czas mieszając Dodajemy sos sojowy…

WIĘCEJ >

Zupa pho

Kości wieprzowe zalewamy w garnku wodą i gotujemy przez 10 minut. Gdy kości się gotują, na patelni prażymy przyprawy, imbir i obraną cebulę. Kości odcedzamy i opłukujemy pod zimną wodą. Podgotowane kości i prażone przyprawy…

WIĘCEJ >