fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-368
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z czosnkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku)
  • Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami (pieprzem), a dookoła układamy zieleninę
  • Następnie przykrywamy formę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Z formy wyciągamy czosnek i zieleninę (wyrzucamy)
  • Mięso odkładamy na talerz
  • Do formy dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Gorącym sosem polewamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1250 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Czosnek (40 g)
  • Masło (25 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja sadzone z pomidorem

Pomidora kroimy w plastry i układamy na talerzu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Usmażone jaja przenosimy na talerz i posypujemy przyprawami (jeśli są…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

WIĘCEJ >

Kotlety cielęce

Czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w plastry (ilość plastrów taka jak ilość porcji) W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy warzywa oraz przyprawy (liść…

WIĘCEJ >