fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z czosnkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf8e3c7c-9f18-4eb3-b470-4484977db2d1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z czosnkiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku)
  • Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami (pieprzem), a dookoła układamy zieleninę
  • Następnie przykrywamy formę folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut
  • Z formy wyciągamy czosnek i zieleninę (wyrzucamy)
  • Mięso odkładamy na talerz
  • Do formy dodajemy mąkę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Gorącym sosem polewamy mięso

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z ziemniakami i szparagmi.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak udko (1250 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Czosnek (40 g)
  • Masło (25 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem (…)

WIĘCEJ >