fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony kurczak cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99852372-b0a5-4b47-b1b0-47c38da22b17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak cytrynowy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na pół
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nadziewamy cebulą z czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego (piersią do góry) i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Ziemniaki oskrobujemy, kroimy na pół i układamy wokół mięsa
  • Cytrynę kroimy w ósemki i układamy wokół mięsa
  • Całość polewamy bulionem i posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi)
  • Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy mięso przez ok. 30 minut (do momentu, gdy termometr kuchenny wbity w zewnętrzną część udka pokaże 82 st. C)
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut, po czym przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Ziemniak (700 g)
  • Bulion mięsny (375 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (7 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Rozgrzewający gulasz wołowy

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Na patelni rozgrzewamy 2/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso (najlepiej jest smażyć w 2-3 partiach) i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >