Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na pół
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nadziewamy cebulą z czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego (piersią do góry) i smarujemy tłuszczem (masłem)
- Ziemniaki oskrobujemy, kroimy na pół i układamy wokół mięsa
- Cytrynę kroimy w ósemki i układamy wokół mięsa
- Całość polewamy bulionem i posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi)
- Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
- Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy mięso przez ok. 30 minut (do momentu, gdy termometr kuchenny wbity w zewnętrzną część udka pokaże 82 st. C)
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut, po czym przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Ziemniak (700 g)
- Bulion mięsny (375 ml)
- Cebula (105 g)
- Cytryna (80 g)
- Masło (7 g)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kurczak duszony z warzywami
Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…
WIĘCEJ >