fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak cytrynowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99852372-b0a5-4b47-b1b0-47c38da22b17
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak cytrynowy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na pół
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nadziewamy cebulą z czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego (piersią do góry) i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Ziemniaki oskrobujemy, kroimy na pół i układamy wokół mięsa
  • Cytrynę kroimy w ósemki i układamy wokół mięsa
  • Całość polewamy bulionem i posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi)
  • Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
  • Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy mięso przez ok. 30 minut (do momentu, gdy termometr kuchenny wbity w zewnętrzną część udka pokaże 82 st. C)
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut, po czym przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1600 g)
  • Ziemniak (700 g)
  • Bulion mięsny (375 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Masło (7 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Termometr kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z wiśniami

Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…

WIĘCEJ >

Witaminowa zupa z pieczarkami

Boćwinę, szpinak i rukolę kroimy na paski Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Buraki w balsamicznym sosie

Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >