Pieczony kurczak cytrynowy
Pieczony kurczak cytrynowy
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na pół
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nadziewamy cebulą z czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego (piersią do góry) i smarujemy tłuszczem (masłem)
- Ziemniaki oskrobujemy, kroimy na pół i układamy wokół mięsa
- Cytrynę kroimy w ósemki i układamy wokół mięsa
- Całość polewamy bulionem i posypujemy przyprawami (ziołami prowansalskimi)
- Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 75 minut
- Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy mięso przez ok. 30 minut (do momentu, gdy termometr kuchenny wbity w zewnętrzną część udka pokaże 82 st. C)
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odkładamy na ok. 10 minut, po czym przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1600 g)
- Ziemniak (700 g)
- Bulion mięsny (375 ml)
- Cebula (105 g)
- Cytryna (80 g)
- Masło (7 g)
- Czosnek (5 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >Witaminowa zupa z pieczarkami
Boćwinę, szpinak i rukolę kroimy na paski Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy…
WIĘCEJ >Buraki w balsamicznym sosie
Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Fasolka z pistacjowym pesto
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…
WIĘCEJ >