Pieczony kurczak z rzodkwią
Pieczony kurczak z rzodkwią
Przygotowanie
- Cytrynę kroimy na pół
- Czosnek obieramy
- Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki
- Marchewki obieramy i kroimy w słupki
- Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza
- Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku i zieleniny
- Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, nacieramy go przyprawami (solą) i odstawiamy na ok. 30 minut
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła układamy warzywa (również pozostały czosnek i zieleninę)
- Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
- Po tym czasie polewamy kurczaka wytworzonym sokiem i wsadzamy do piekarnika jeszcze na ok. 30 minut
- Warzywa przenosimy na talerz, a kurczaka zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
- Po tym czasie kurczaka podajemy razem z warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Ziemniak (600 g)
- Marchew (300 g)
- Rzodkiew biała (200 g)
- Cytryna (80 g)
- Tymianek (świeży) (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…
WIĘCEJ >Tartaletki z pomidorami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…
WIĘCEJ >Muffiny jajeczne
obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…
WIĘCEJ >Wołowina na zielono
W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >