fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z rzodkwią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c823abc4a-9de3-4165-a82e-20fd7cfc4299
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony kurczak z rzodkwią

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy na pół
  • Czosnek obieramy
  • Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Marchewki obieramy i kroimy w słupki
  • Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza
  • Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku i zieleniny
  • Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, nacieramy go przyprawami (solą) i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła układamy warzywa (również pozostały czosnek i zieleninę)
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie polewamy kurczaka wytworzonym sokiem i wsadzamy do piekarnika jeszcze na ok. 30 minut
  • Warzywa przenosimy na talerz, a kurczaka zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Po tym czasie kurczaka podajemy razem z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Marchew (300 g)
  • Rzodkiew biała (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Tymianek (świeży) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka (…)

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir (…)

WIĘCEJ >