fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony kurczak z rzodkwią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c823abc4a-9de3-4165-a82e-20fd7cfc4299
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony kurczak z rzodkwią

Przygotowanie

  • Cytrynę kroimy na pół
  • Czosnek obieramy
  • Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Marchewki obieramy i kroimy w słupki
  • Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza
  • Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku i zieleniny
  • Nogi kurczaka związujemy nicią kuchenną, nacieramy go przyprawami (solą) i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła układamy warzywa (również pozostały czosnek i zieleninę)
  • Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie polewamy kurczaka wytworzonym sokiem i wsadzamy do piekarnika jeszcze na ok. 30 minut
  • Warzywa przenosimy na talerz, a kurczaka zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut
  • Po tym czasie kurczaka podajemy razem z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Marchew (300 g)
  • Rzodkiew biała (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Tymianek (świeży) (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…

WIĘCEJ >

Tartaletki z pomidorami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę na babeczki smarujemy tłuszczem Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka o średnicy ok. 4-6 cm, po czym wkładamy je do zagłębień w formie i lekko dociskamy Pomidorki kroimy…

WIĘCEJ >

Muffiny jajeczne

obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…

WIĘCEJ >

Wołowina na zielono

W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym.  Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >