Pieczony mostek wieprzowy
Pieczony mostek wieprzowy
Przygotowanie
- Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zieleninę i mieszamy
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy tłuszczem z przyprawami
- Warzywa obieramy
- Marchewki i cebulę kroimy na kawałki
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy warzywami, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki (ok. 8 godz.)
- Po tym czasie piekarnika nagrzewamy do temp. 190 st. C
- Z naczynia żaroodpornego ściągamy folię i wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 50-60 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wieprzowiny.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (1000 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (90 g)
- Czosnek (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Cząber suszony (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…
WIĘCEJ >Zupa z rzepy z gryczanymi chrupkami
Zupa Czosnek obieramy Z pora odkrawamy białą część i kroimy ją w cienkie plasterki Rzepę obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki Boczek kroimy w paski Do garnka wkładamy boczek, dodajemy tłuszcz i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z ananasem duszona w mleku kokosowym
Cebulę obrać i pokroić. Ananasa obrać, pokroić w plastry około dwucentymetrowe i potem nożykiem naokoło odciąć skórę i okrągły twardy środek plastra Rozgrzać dużą patelnię (najlepiej taką wysoką), na suchą patelnię wrzucić wątróbki a następnie…
WIĘCEJ >Pieczeń z sarniny z ziemniakami
Pieczeń z sarniny Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy równomiernie marynatą Następnie przenosimy mięso do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc) Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temp….
WIĘCEJ >