Pierniczki orkiszowe
Pierniczki orkiszowe
Przygotowanie
- Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki
- Cukier mielimy w młynku do kawy
- Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu na pył
- Wszystkie składniki razem łączymy i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki (możemy zrobić otwór na wstążkę, gdybyśmy chcieli powiesić pierniczki na choinkę, np. słomką lub wykałaczką)
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papierze układamy pierniczki i wkładamy do piekarnika na ok. 9-10 minut
- Po ostygnięciu możemy opcjonalnie udekorować pierniczki np. lukrem (powiązane przepisy)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 pierniczki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Masło (150 g)
- Miód lipowy (150 g)
- Cukier trzcinowy (130 g)
- Jajo żółtko (100 g)
- Kakao w proszku (5 g)
- Soda oczyszczona (2 g)
- Goździk mielony (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Kardamon – ziarno (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Imbir w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bezglutenowy deser z tapioki
Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…
WIĘCEJ >Podstawowy krem daktylowy
Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję
WIĘCEJ >Babka bananowo – cytrynowa
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…
WIĘCEJ >Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej
Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…
WIĘCEJ >