fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierniczki orkiszowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ad7e640-8cf0-4cdb-bf91-5c283ecc4f07
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierniczki orkiszowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki
  • Cukier mielimy w młynku do kawy
  • Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu na pył
  • Wszystkie składniki razem łączymy i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki (możemy zrobić otwór na wstążkę, gdybyśmy chcieli powiesić pierniczki na choinkę, np. słomką lub wykałaczką)
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy pierniczki i wkładamy do piekarnika na ok. 9-10 minut
  • Po ostygnięciu możemy opcjonalnie udekorować pierniczki np. lukrem (powiązane przepisy)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 pierniczki.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 20
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Masło (150 g)
  • Miód lipowy (150 g)
  • Cukier trzcinowy (130 g)
  • Jajo żółtko (100 g)
  • Kakao w proszku (5 g)
  • Soda oczyszczona (2 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Młynek elektryczny, Moździerz, Papier do pieczenia, Piekarnik, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…

WIĘCEJ >