fbpx
logo
Szukaj
open close

Piernik

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7445608f-c560-4407-ba12-4358e3635c6f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piernik

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki
  • Do miski wkładamy miękki tłuszcz, dodajemy cukier i miód, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i przyprawy, a następnie ponownie miksujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do formy przenosimy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy piernik z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Opcjonalnie ostygnięty piernik możemy przeciąć wzdłuż na 3 części i 2 z nich (tzn. górne powierzchnie części dolnej i środkowej) posmarować powidłami śliwkowymi (przepisy powiązane) lub ulubionym dżemem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka żytnia (230 g)
  • Miód lipowy (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Cynamon mielony (3.5 g)
  • Anyż mielony (3.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Ratatuj

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry Pomidory, cukinię, papryki i bakłażany kroimy w kostkę o podobnej wielkości Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i…

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…

WIĘCEJ >