fbpx
logo
Szukaj
open close

Piernik

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7445608f-c560-4407-ba12-4358e3635c6f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piernik

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki
  • Do miski wkładamy miękki tłuszcz, dodajemy cukier i miód, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy
  • Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i przyprawy, a następnie ponownie miksujemy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. C
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do formy przenosimy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy piernik z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Opcjonalnie ostygnięty piernik możemy przeciąć wzdłuż na 3 części i 2 z nich (tzn. górne powierzchnie części dolnej i środkowej) posmarować powidłami śliwkowymi (przepisy powiązane) lub ulubionym dżemem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka żytnia (230 g)
  • Miód lipowy (120 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Cynamon mielony (3.5 g)
  • Anyż mielony (3.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Goździk mielony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kobler jagodowy

Nadzienie jagodowe W rondlu mieszamy mąkę z wodą, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu, aż zgęstnieję Dodajemy borówki, mieszamy i gotujemy do czasu, aż borówki będą gorące, a płyn gęsty Zawartość rondla przelewamy do…

WIĘCEJ >

Czerwona sałatka owocowa

Z truskawek usuwamy szypułki Arbuza obieramy i kroimy w kostkę Do miski wrzucamy owoce, dodajemy ocet, dolewamy wino i dokładnie mieszamy Miskę z owocami wkładamy do lodówki na ok. 10-20 minut Śmietankę ubijamy mikserem Owoce…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z czereśniami

Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…

WIĘCEJ >